Социалната комисия прие Законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете

2539
Социалната комисия прие Законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете
Снимка: Getty Images / Guliver

Комисията по труда, социалната и демографската политика прие на първо четене Законопроект за равнопоставеност на жените и мъжете.

Законопроектът, който е изцяло нов закон бе представен от Лазар Лазаров зам.-министър на труда и социалната политика. Той подчерта, че законопроектът има за цел да създаде единна, устойчива държавна политика и чрез ефективно управление да се въведе равнопоставеността между мъжете и жените.

„Все още в множество от областите имаме определени предизвикателства. С предложения законопроект се създава институционалният механизъм за провеждане на политиката за равни възможности на жените и мъжете във всички равнища чрез Министерски съвет", допълни той.

Лазаров поясни, че чрез него се урежда и участието на всички заинтересовани лица в процеса на взимане на решения в областта на равните възможности за жени и мъже. Предвиждат се и конкретни мерки за тази политика, свързани с национални и стратегически документи. Законопроектът създава възможности за прилагането на gender mainstreaming във всяка една политика и сектор. Становище по текстовете представи и националният омбудсман Мая Манолова.

Подкрепям този законопроект като национален омбудсман, защитаващ правата на жените и мъжете в България, като юрист и като жена, подчерта Манолова. Тя алармира за това, че България чувствително изостава по редица показатели, което е свързано с различното заплащане на еднакво полаган труд от жени и мъже в ущърб на жените-около 16%, в управлението има 10% жени кметове, 20% женска квота в парламента, има и по-слабо участие на жените във фирмите.

„Там, където жените активно участват в управлението - Германия, Швеция, Норвегия, икономическите темпове, конкурентоспособността и качеството на живот е значително по-високо, отколкото в останалите страни. Приемането на такъв закон е възможност България да излезе на по-челни позиции в икономически и социални сфери”, смята омбудсманът.

Манолова поясни, че подкрепя закона на първо четене, но има притеснения, свързани със съдържанието му. „Той има по-скоро пожелателен характер и на практика е изпразнен от конкретно съдържание. Във вида, в който е внесен законът, прилича на дърво без листа, защото закрепва положението, но в него се предлагат дейности, които вече са направени, като стратегии и съвети, които вече съществуват”, заяви тя.

Според омбудсмана законопроектът легализира законодателно съществуващото положение, но не допринася нищо за решаване на проблемите, свързани с равнопоставеност на половете. „Липсват работещи механизми и мерки. Там, където има малко мерки за тях липсват контрол и изпълнение. Ако законопроектът бъде приет в този му вид ще бъде голо пожелание, което няма да породи никакви последици след себе си. Всички останали закони в останалите страни-членки на ЕС съдържат конкретни мерки”, добави Мая Манолова.

Георги Гьоков от БСП, пък заяви, че е раздвоен дали групата му да подкрепи законопроекта, тъй като в България съществува сериозна неравнопоставеност между половете. Следователно като опит да се промени нещо трябва да се подкрепи законът. Притесненията му идвали, обаче от това, че ако законът се приеме, накрая ще остане само закон на хартия, без да се изпълни.

В крайна сметка законът бе приет с обещание за промени между първо и второ четене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com