Социолог: Слави Трифонов не използва рационално нишата, която му се е отворила

3654
Социолог: Слави Трифонов не използва рационално нишата, която му се е отворила
Снимка: БГНЕС

„Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля - нещо, което не е типично.“ Това каза пред БНР социологът Васил Тончев. Той смята, че евентуалният втори мандат на Румен Радев „изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори“.

„Без БСП той не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж, за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера“, подчерта Тончев в предаването „Преди всички“.

Според него Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур. „На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича.“

Президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите, смята Васил Тончев.

Социолог: Нито ГЕРБ, нито БСП могат да реформират страната

До края на президентския мандат – тоест до 2022-ра година ще има няколко парламентарни избори. Това каза социолог Васил Тончев пр...

„Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра – да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори“, коментира Васил Тончев. По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но „това не е позиция, която може да доведе до краен резултат“.

Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.

„Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър – на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии.“

Тончев отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов „губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант – една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com