София сменя директорските бордове на столичните пазари

6779
София сменя директорските бордове на столичните пазари
Снимка: БГНЕС

Столична община ще проведе конкурс за избор за нови членове на директорските съвети на общинските дружества, управляващи пазарите в София – "Пазари Възраждане", "Пазари Запад", "Пазари Север", "Пазари Юг" и "Пазари Изток", предава "СЕГА". С голямо мнозинство и без никакви дебати на последната си сесия Столичният общински съвет взе решение за промени в уставите на петте изброени фирми и за обявяване на процедура за избор на нови техни ръководства. Избрана бе и комисия за номиниране на бъдещите шефове с председател Христиан Петров от ГЕРБ и с участието на още седем негови колеги от СОС, представители на различни политически групи.

За разлика от други общински фирми, чийто управителни тела бяха увеличени от 3 на 5 души през последната година, броят на членовете на директорските съвети на дружествата, управляващи пазарите в София, ще остане от трима човека, поясниха от Столичния общински съвет. Увеличаването на броя на членовете на съвета на директорите на общинските фирми бе регламентирано преди 2 години с приемането на Закона за публичните предприятия (ЗПП), според който такива са търговските дружества с над 50 на сто държавен или общински капитал. "Пазари Възраждане", "Пазари Запад", "Пазари Север", "Пазари Юг" и "Пазари Изток" обаче не попадат в групата на предприятията, в които броят на ръководителите ще бъде увеличен, тъй като не покриват критериите за числен състав и за финансов оборот.

СОС иска имоти от държавата, необходими за устойчивото планиране на столичния град

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председателят на комисия по общинска икономика Николай Стойнев внасят предло...

ЗПП въведе 14 изисквания към бъдещите шефове в публични предприятия - да са висшисти, да имат най-малко 5 г. професионален опит, да не обявявани в несъстоятелност като ЕТ или съдружници в ООД и т.н. Новият закон задължи още поне 1/3 от директорските състави да са от независими членове. Към тях се въведоха и допълнителни критерии – да не са служители в публичното предприятие, което искат да управляват, да не са съдружници или акционери в него, да нямат лично или чрез свързани лица търговски отношения с предприятието и т.н. В правилника за прилагането на ЗПП пък бе записано, че органите на местно самоуправление, какъвто е СОС, осигуряват създаването на професионални и независими органи на управление на общинските предприятия "с ясни правомощия на основата на прозрачна и справедлива процедура за номиниране на кандидати, основани на качествата им".

На думи новите правила за работа на публичните предприятия звучат добре, но на практика в София конкурсите за попълването на директорските бордове винаги досега са се използвали за политически договорки и за назначения на партийни калинки. За последно смени на част от хората в шефските съвети на петте дружества, управляващи пазарите в София, бяха направени през 2016 г. Оттогава досега нови конкурси в тези фирми не са провеждани, въпреки че по правилник директорските мандати са 3-годишни. Всъщност и проведените преди близо 5 г. процедури трудно могат да се назоват "публични", след като никой не разбра колко души са се борили за едно място в директорски борд, с какво спечелилите са били предпочетени и т.н.

Подобни аномалии вече бяха наблюдавани и при избора на нови ръководства в други общински дружества, макар процедурата в тях да се проведе след влизането в сила на новия ЗПП. Точно както и се очакваше, след приключилите конкурси за нови членове на директорските съвети на транспортните дружества - Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт“, местата си запазиха почти всички досегашни началници в тях. В управата на ЦГМ останаха и тримата досегашни нейни членове, сред които и изгоненият от столичани бивш кмет на район "Студентски" от ГЕРБ - Димитър Дилчев. След загубата на местните избори през 2019 г. той бе уж временно назначен за изпълнителен директор на ЦГМ до провеждането на конкурс.

В "Столичен автотранспорт" пък мястото си запази изпълнителният директор Слав Монов. Неговото име нашумя м.г., след като стана ясно, че като шеф на дружеството е подписал договор за ремонт на общежитието на фирмата на скандално високи цени. В момента договорът с фирмата-изпълнител е спрян и се проверява от АДФИ. След провелия се в началото на тази година конкурс ново име в управата на „Столичен автотранспорт“ стана Любомир Ковачев. И той, както и Димитър Дилчев в ЦГМ, е загубил кандидат за кмет на коалицията ГЕРБ-СДС на последните избори, на които се състезава за район "Средец". Преди това известно време Ковачев бе зам.-кмет на района.

СОС маха депутатския паркинг зад парламента

С почти пълно единодушие Столичният общински съвет гласува днес общината да прекрати действащия от 2007 г. договор с Народното събрание...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com