Списъците за социално слаби и транспортирането на дърва - основни проблеми пред сектора

1569
Списъците за социално слаби и транспортирането на дърва - основни проблеми пред сектора
Снимка: БГНЕС

“Основният проблем е с транспортирането на дървата, защото тази услуга е частна и вдига двойно цената на дървата. Решение може да бъде тези, които товарят и разтоварват дървата да плащат данъци". Това заяви Дамян Дамянов, представителят на Югозападното държавно горско предприятие, по време на заседанието на Временната комисия за разглеждане на въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 г. и за изготвяне на предложения за справяне с тези проблеми, предаде БГНЕС.

"Друг проблем е списъците, които се изготвят - по тях трябва да стане ясно кои ще могат да се възползват от дърва на по-ниски цени. Решение може да бъде горските стопанства и предприятията да обезпечават социално слабите групи от населението по установения от държавата ред, а всички останали да са на общия пазар за дървесина. Тези проблеми искаме да се разгледат от депутатите”, допълни Дамянов. 

Явор Гечев: Дървата за огрев се оказаха едно от най-ценните неща

Дървата се оказаха едно от най-ценните неща тази година и най-евтиното гориво. Успяхме до голяма степен да наваксаме изоставанията, дор...

Десислава Танева от ГЕРБ се съгласи, че може би в краткосрочен план би било добре да има дефиниция за социално слабите, за да нямат затруднения държавните горски предприятия. “Ако имаше национален план, че войната в Украйна ще доведе до негативни последици за нас, че ще има поскъпване на енергоизточниците, може би щеше да е друго сега”, коментира Танева.

Румен Йончев от Български възход пък възрази срещу твърдението на Дамянов да се премине към свободния, общ пазар на дървесина. “Така ще се вдигнат цените до небето. Друг проблем е нуждата от по-ниски цени на дървата за социално слабите хора от населението, който проблем не е обект на нашата комисия. Трябват други, ефективни решения”, уточни още Йончев.

Представителят на Югозападното държавно горско предприятие, подчерта, че към момента няма населени места, където да има проблем със снабдяването на дърва с огрев, въпреки че в началото на сезона е имало проблеми с високите цени, които са давали промишлените предприятия. “Добитата дървесина се увеличи спрямо миналата година, тъй като последните години имаше отлив от търсенето на дърва за огрев. Тази година поради високите цени на газа следователно има тотално презапасяване”, отбеляза още той.

“Проблемът е и високият брой места, от които се добива дървесината. Преди бяха 50 сега са 400, това са огромни транспортни разходи. Трябва промяна в наредбата”, изтъкна от своя страна Деян Дечев от БСП.

Земеделският министър отчете рекорден добив на дърва за огрев, призова хората да не се презапасяват

През последните три месеца се наблюдава рекорден добив на дърва за огрев. Това обяви на брифинг служебният министър на земеделието Явор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com