X
 
 

Стартира второто издание на SDIndex/Индекс за безопасно шофиране

722 0
photo of Стартира второто издание на SDIndex/Индекс за безопасно шофиране
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Стартира второто издание на изследователския проект SDIndex /Индекс за безопасно шофиране. Организатор отново е SDI Застрахователен брокер, в партньорство с изследователска и консултантска агенция Explica и комуникационна агенция APRA Porter Novelli Balkans Communications Group.

Новост в реализацията на проекта е включването на специализиран въпросник за изследване на рисковете при професионални водачи, упражняващи професиите "шофьор на камион" и "шофьор на автобус". Така SDIndex ще покрие по-обстойно рисковете по българските пътища и ще служи за валиден и достоверен източник на данни за превенцията на пътно-транспортни произшествия.

"Съкратеният вариант на изследването тестът SDIndex Quiz привлече 46 000 водачи и ги накара да се замислят за поведението си на пътя", посочи Яна Спасова, управител на консултантска агенция Explica и отбеляза, че това е най-мащабното изследване сред българските шофьори, провеждано досега. По данни от национално представително изследване по поръчка на Explica, проведено сред 1000 души през март 2019 г. Индекс за безопасно шофиране е познато понятие за 1,4 млн. българи, а основните изводи от изследването са достигнали до над 3 млн. души.

96% от всички ПТП и 97% от загиналите са в резултат на човешка грешка, показва статистиката.  "Човешките грешки са неизбежни. За да бъдат минимизирани трябва да бъдат измервани и разбирани. Именно затова е създаден инструментът, използван за Индекса за безопасно шофиране – специален въпросник за изследване на поведението на водачите", заяви Спасова. Тя поясни, че чрез теста в поредица въпроси с 50 рутинни и рискови ситуации водачът прави самооценка и че този път тестването ще става онлайн, което повишава степента на искреност и достоверност.

"Ангажираме все повече хора с нашата кауза да бъдем по-толерантни на пътя и да си дадем сметка, че безопасността на движението зависи от всички участници", коментира Спасова.

Според данните на национално представено изследване, близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият фактор е сред основните причини за настъпване на пътно-транспортни произшествия. Затова е много важно да се изследват различните групи водачи, какви са основните грешки, които допускат на пътя и какво е довело до тях. Това каза председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова по време на официалното представяне на тазгодишното издание на инициативата SDIndex (Safe Drive Index / Индекс за безопасно шофиране).

SDI е "Застрахователен брокер на годината"

На 30 май в “София Хотел Балкан“, зала “Роял”, се състоя церемония по връчване на престижните годишни награди "...

Националното изследване, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България. "Най-важното, когато говорим за проблемите на пътната безопасност, е да разглеждаме темата в нейната цялост и да анализираме всички елементи заедно – водачи, превозни средства, инфраструктура", подчерта Малина Крумова.

Предстои през юли да бъде обявена стойността на Националния индекс за безопасно шофиране за водачите на леки и товарни автомобили и за водачите на автобуси и камиони. Ще бъдат представени и първи сравнителни данни от проучванията за миналата и за тази година. През октомври ще бъде представен и подробен доклад на база всички резултати от изследването и както и миналата година, ще бъде предоставен за свободно ползване.

Миналогодишният доклад доведе до много позитивни резултати - "част от изследването влезе в обучението на наши служители", съобщи зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов.

"В доклада се говори за психология за комуникирането с младите водачи, което е изключително полезно и го включихме в обучението на изпитващите", уточни той.

Дамян Войносвки, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и комисар Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" приветстваха разширяването и задълбочаването на изследването. Особено полезно според тях ще е включването ва изследването на шофьорите на автобуси и камиони. "Според статистиката за 2018 г. имаме 24 загинали водачи на товарни автомобили и 274 ранени за този период", посочи комисар Рапчев. "Освен контролът, който имаме като механизъм за превенция, съпричастността на всеки един водач би дала най-добри резултати за реализиране на нашите цели – по-малко ПТП и по-малко ранени и загинали на пътя", добави той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално