X
 
 

Статистика: През юли увеличението на мигрантите в България е близо до двойно

1905 0
Статистика: През юли увеличението на мигрантите в България е близо до двойно
Снимка: Getty Images/Guliver
Докато премиерът Бойко Борисов обяснява, че няма никакъв бежански натиск върху  България, защото се е разбрал с турския президент Ердоган по въпроса, според официалните статистики на МВР нелегалните мигранти у нас са се увеличили близо два пъти. При това става дума само за задържаните от органите на реда, а не за тези, които продължават да минават безпрепятствено през страната или пък да се разхождат необезпокоявани във вътрешността ѝ. Това пише вестник "Сега".

През юли са задържани общо 298 граждани на трети страни, от които 27 на вход, 60 - на изход без регистрация и 211, които пребивават незаконно във вътрешността на страната. Броят им е с 81.7% по-голям в сравнение с предходния месец (164 лица), пише в Месечна информация относно миграционната обстановка в България за юли 2019 г. Това са последните данни в сайта на МВР, но тенденцията вероятно се е запазила и през август.

Младен Маринов: Усилили сме нашите граници с допълнителни патрули

Във връзка с увеличаването на мигрантския натиск от Гърция към Северна Македония - 1000 души напуснали лагер до Солун, спират ги с водн...

Според справката през януари-юли 2019 г. са задържани общо 1256 граждани на трети страни. От тях на входа на държавната граница – 253, на изхода без регистрация – 261 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната 742 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2018 г. (995) се отчита увеличение с 26.2%.

В същото време Нова телевизия показа клипче, на което с надпис България и емотикон усмивка се вижда дълга опашка от мигранти, които се катерят по стълба, за да преминат ограда, за която се твърди, че е тази по българо-турската граница. Телевизията изрично отбеляза, че от Гранична полиция не са пожелали да коментират, но не са отрекли, че става дума за нашата граница.

Вътрешният министър Младен Маринов също отчете ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница и свърза това с усложняването на ситуацията в Близкия изток и Турция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители