Стела Балтова - за втори път служебен министър на туризма. Какво очакват от нея?

5154
Стела Балтова - за втори път служебен министър на туризма. Какво очакват от нея?
Снимка: ПЦ на Президента

Стела Балтова за втори път оглавява туризма в служебен кабинет. През 2017 г. в първото служебно правителство, избрано от президента Румен Радев, тя отново бе с този ресор. Този път обаче обстановката е много по-сложна - COVID-пандемията удари най-силно именно туристическия сектор. При това, служебното правителство поема, макар и временно, управлението на страната точно в началото на летния сезон и затова браншът натоварва Балтова с голямата задача да спаси туристическото лято, информира СЕГА.

Още в деня, в който президентът обяви състава на служебното правителство, представители на туристическия бранш отправиха исканията си за спешна намеса. Едно от исканията на Националния борд по туризъм е правителството да започне интензивна комуникация с международните партньори и туроператори за представянето на България като безопасна туристическа дестинация.

Министърът на туризма Стела Балтова се срещна с туристическия бранш

Министърът на туризма Стела Балтова направи първа работна среща с туристическия бизнес и представи приоритетите в работата си. В дискус...

"България е в благоприятна ситуация по отношение на намаляването на заразените с коронавирус, но е аутсайдер на дипломатическо ниво. Трябва да бъдат проведени разговори с Германия, Великобритания, Русия, Полша, Румъния и други важни пазари. Това трябва да стане в пълен синхрон с Министерството на външните работи (МВР) и Министерството на здравеопазването (МЗ)", коментира пред специализирания сайт TravelNews Полина Карастоянова - изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

На това мнение са и от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и сдружението "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). "Туризмът има нужда от мощна реклама, дипломация и работа с туроператорите за привличането на туристи от всички възможни пазари. След като има проблеми с идването на германски, британски и руски туристи, трябва да се насочим към останалите държави в Европа и Балканския регион", смята Павлина Илиева - председател на сдружението. За пример тя дава скандинавските, балтийските страни, Полша, Чехия, Словакия, Сърбия, Румъния, Турция.

Освен това, от ОБТ настояват и за спешно финансово подпомагане. "Ние сме най-засегнатите от пандемията и не можем да разчитаме само на вътрешния пазар. Мерките трябва да бъдат насочени най-вече към оперативния туризъм – туроператори, хотели и транспорт. Това е веригата, по която пристигат чуждите туристи в България", казва Илиева.

От сдружението настояват бързо да се продължи схемата за компенсиране на туроператорите, които останаха най-дълго без работа през втория локдаун. Все още не е обявена схема за подпомагане през НАП, която трябва да ги обезщети за периода от средата на март до края на април. Парите са осигурени от ОП Иновации и конкурентоспособност, но мораториумът върху някои от дейностите на правителството в оставка на Бойко Борисов осуетило обявяването на новата схема за компенсиране.

Очакваме нов рекорден летен туристически сезон

България очаква ръстове на основните си туристически пазари. Успешната рекламна кампания все по-категорично налага положителния имидж и...

От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също с облекчение очакват отпадането на мораториума. Така служебният кабинет ще може да сключи анекси към договорите с концесионерите на морските плажове, в които да намали наполовина концесионното възнаграждение от тези, които свалят цените на чадърите и шезлонгите. Асоциацията неведнъж е призовавала за безплатни чадъри и за реформа в концесионирането на плажовете, при което предимство да имат хотелиерите, които в най-голяма степен са свързани с туристическата услуга.

Все още има суми за връщане от туроператорите на клиенти с провалени пътувания, напомнят от АБТТА. Големите туроператори имат нужда от допълнителна помощ от държавата, която се очаква да бъде отпусната през нова програма - вече обявена и приета с нормативен акт, но все още очаква нотификация от ЕК, припомнят от асоциацията. Според данни на Министерството на туризма към март 2021 г. туроператорите, кандидатствали за помощи, дължат още 30 млн. лева на своите клиенти. Националният борд по туризъм настоява за удължаване на мерките 60/40 и разсрочване на кредитите за хотелиерите.

"Туризмът не може да си позволи да загуби 2 месеца в разговори и обсъждания, необходима му е здрава ръка и конкретни действия за решаване на проблемите, които се задълбочиха изключително, а и се появиха нови в резултат на ковид-кризата", обявиха тези дни от БХРА. Организацията дори посочи своя номинация за служебен министър на туризма, който е човек от бранша и познава проблемите - Георги Щерев. От oрганизацията настояват още по време на служебното правителство да бъде променен "неработещият модел на управление досега, при който чиновниците в Министерство на туризма (МТ) определяха политиката на бранша, вместо да следват изискванията и нуждите на бизнеса и да му помагат да се развива в правилната посока".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com