Стотици се събраха на литийното шествие в Бачковския манастир

5656
Стотици се събраха на литийното шествие в Бачковския манастир

Стотици вярващи и свещеници се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир начело с иконата на Света Богородица. Това е най-старото литийно шествие у нас, което има 700-годишна традиция, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

По традиция на втория ден от Великден, и само тогава през цялата година, иконата на Света Богородица бива изнасяна от манастира, а крайната цел е Клувията на 6 км нагоре - там, където според легендата тя е била открита от две овчарчета през 1604 година. Силна светлина между скалите ги заслепила и когато се покатерили, открили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира.

Литийно шествие с иконата на Света Богородица

От Бачковския манастир днес ще потегли литийно шествие начело с иконата на Света Богородица. Това е най-старото литийно шествие у нас, ...

Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. Това е една от 20-те икони в света, за които се твърди, че са рисувани по живия модел. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Тази година обаче по време на шествието отново бе носено копие на иконата, тъй като обковите на оригинала трябва да бъдат реставрирани. Иконата на Света Богородица вече претърпя двугодишна реставрация, извършена в самия манастир в пригодена за целта лаборатория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com