Стресът е спътник на 40% от работещите българи

5627
Стресът е спътник на 40% от работещите българи
Снимка: iStock/Guliver

Борбата със стреса на работното място е във фокуса на тазгодишното отбелязване на Световния ден за безопасност на труда, 28-ми април.

Днес се почитат и загиналите при трудови злополуки.

У нас изследване на Главната инспекция по труда показва, че 40 процента от работещите хора се оплакват от стрес, а над 60 процента споделят, че се чувстват уморени.

Около една четвърт от работещите българи имат проблем със съня, стават тревожни или раздразнителни, вследствие на стреса.

През 2015-та година 85 души у нас са загубили живота си при инциденти по време на работа, показва статистиката на Националния осигурителен институт. Повечето от тях са работили без трудов договoр и при необезопасени условия на труд, предаде Дарик.

Защо е опасно да се работи нощна смяна?

Международен екип учени са провели изследване и са изяснили, че сърдечносъдовите заболявания често възникват при хора, работещи нощни с...

За същия период служителите на Главната инспекция по труда са установили 220 хиляди нарушения при проверяването на над 40 хиляди фирми и предприятия в страната, посочи шефът на инспекцията Румяна Михайлова. Тя очерта и положителната тенденция.

"Все повече стават работодателите, които считат, че инвестицията в условията на труд и в безопасността и здравето е ако не безценна, то поне е оправдана", коментира тя.

Въпреки че след 2000-та година трудовите злополуки, завършили със смърт, намаляват, статистиката остава тревожна, заяви управителят на НОИ Бисер Петков.

През миналата година в НОИ са регистрирани 3052 трудови инцидента, като най-много от тях са станали в дейностите сухопътен транспорт, държавно управление и търговия на дребно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com