Свещеници готвят бунт в Неврокопската епархия заради избора на нов митрополит

19714
Свещеници готвят бунт в Неврокопската епархия заради избора на нов митрополит
Снимка: БГНЕС

В Неврокопската епархия се готви протест срещу избора за нов митрополит. Протестът е срещу временно управляващия епархията митрополит Дометиан.

Изборите за епархийски избиратели, които се проведоха през миналата година, са опорочени. Това каза отец Никола пред камерата на bTV. Той даде за пример изборите в Сандански, където е имало касиране, а при втория вот изборът е одобрен, въпреки че не е подписан от пет-шест души. В Разлог пък е имало избори четири-пет-шест пъти, докато в листите влязат „подходящите лица”, твърди отецът.

Трима са най-вероятните наследници на дядо Натанаил

Епископ Григорий – игумен на Троянския манастир, викарийният епископ на Неврокопска епархия - Серафим и епископ Данаил, викариен ...

Още в законния седемдневен срок подадохме жалба, но разбрахме, че тя е била скрита. Копие е пратено и до епископ Дометиан, но той не го е взел под внимание, казва отец Никола.

Отецът заяви, че не вярва да е имало плащания при изборите за епархийски избиратели. Но той смята, че тези избиратели сега ще посочат предварително договорен човек. Нека Негово Светейшество патриарх Неофит да свика съвет на Българската православна църква и да вземе решение по казуса, призова отец Никола.

В края на миналата година във Варненската епархия се стигна до огромен скандал при избора на нов митрополит. Тогава първият вот беше касиран заради подозрения за купуване на гласове в полза на епископ Борис, игумен на Бачковския манастир. Ден преди втория избор в интернет се появи клип на епископ Борис с три монахини, с които прави секс. Клипът беше бързо свален. В крайна сметка за нов митрополит на Варна беше избран епископ Йоан Знеполски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com