Събрания и митинги - само на български език

8158
Събрания и митинги - само на български език

Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред приеха на първо четене предложените от „Атака” промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите – събранията, митингите и манифестациите да се провеждат само на български език. Това съобщи пред журналисти Десислав Чуколов от ПГ на „Атака”, предаде „Фокус”.

В подкрепа на промените гласуваха депутатите от ПГ на ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака” и независимите народни представители, които са в комисията. Председателят на комисията Анастас Анастасов от ГЕРБ гласува „въздържал се”. От ДПС гласуваха „против”, а БСП – „въздържал се”.

Хафъзов: Няма радикални ислямисти, просто не разбирате исляма

Неразбирането и непознаването на исляма довежда до такива абсурдни ситуации, заяви Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтий...

От БСП се аргументираха с факта, че това е уредено в Конституцията на Република България. От ДПС заявиха, че промените противоречат на препоръките на ОССЕ.

По-рано от ДПС внесоха промени в Изборния кодекс, според които по време на предизборните митинги да има възможност при спазване на определени изисквания да се говори на майчин език.

В Изборния кодекс е регулирано, че по време на предизборна кампания, агитацията може да става само на български език, но в останалото време това не беше уредено. И гражданите знаят, че ДПС предимно използват това, за да говорят на турски език на агитационни мероприятия, на такива мероприятия, които събират много хора. Те си правят различен тип чествания и т.н. Това заяви пред журналисти в парламента Десислав Чуколов от ПГ на „Атака”.

На днешното заседание на вътрешната комисия в парламента „Атака” предложи промяна в Закона за събранията, митингите и манифестациите, за да се направи така, че на мероприятия за срещи с граждани, с избиратели, на митинги, манифестации да се говори единствено и само на български език, посочи той. Според „Атака” това трябва да става единствено и само на български език, защото използването на чужд език ще доведе до разделяне на обществото, а не до интеграция на българското общество. „Затова предложихме този текст и само с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция, с гласовете на „Атака” и независими народни представители това мина. Радвам се, че ГЕРБ не се поддадоха на натиска на ДПС и се вижда, че трябва наистина да има такава партия като „Атака”, която да следи за тези неща и да иска да прави промени. Радвам се, че ГЕРБ се съобразиха с това”, каза Чуколов. БСП се въздържаха при гласуването по законопроекта с аргумента, че това е уредено в Изборния кодекс и в Конституцията.

„Да, уредено е в Изборния кодекс и в Конституцията, но практиката показва нещо съвсем различно. ДПС продължава да говори на турски в своите избирателни райони, на своите мероприятия, което за нас е неправилно. Трябва да се говори на български език. Както техните избиратели и техните симпатизанти разбират за какво се говори, така и българското общество трябва да е наясно какво се говори на тези митинги”, категоричен е Десислав Чуколов.

Турция подкрепя изцяло българските мюсюлмани

Българският главен мюфтия Мустафа Хаджи е уверен, че Турция подкрепя напълно мюсюлманите в балканската членка на Европейския съюз, пр...

Не разбирам поведението на управляващите, подкрепяйки предложението на „Атака” за събранията, митингите и манифестациите, заяви пред журналисти в парламента депутатът Неджми Али от ПГ на ДПС. Според Неджми Али трябва да се върнем в близкото ни минало и да видим какви бяха препоръките основно в доклада на ОССЕ за изборите и Изборния кодекс.

В отдел „Приоритетни препоръки” е отбелязано, че трябва да бъде дадена възможност на тези български граждани, които се самоопределят като част от определени малцинствени групи, да имат възможност да изказват своите послания на съответния майчин език, който употребяват като представители на съответното малцинство.

„И сега, подкрепяйки едно такова популистко предложение, не разбирам поведението и на управляващите в тази насока. Те говорят от една страна, че приемат препоръките на ОССЕ, но де факто, се случва нещо съвсем различно, за съжаление, което не отговаря на тяхната политика като цяло. Нали все пак са „Граждани за европейско развитие на България”. Не виждам къде е европейското развитие, след като не се съобразяваме с основни постулати и послания на ОССЕ”, каза Неджми Али.

Корнелия Нинова от ПГ на Коалиция за България обоснова позицията на парламентарната група с това, че уредбата, която предлагат от „Атака”, вече съществува както в Конституцията, така и в Изборния кодекс. Тази материя е уредена и агитацията се води на официалния български език. Излишно е да се записва трети път, в трети различен закон нещо, което вече съществува като норма. Ако се спазват Конституцията и законите на България, няма опасност агитацията да се води на друг език”, според Нинова. Тя посочи още, че има текстове в Конституцията, които уреждат това такива мероприятия да се водят само на български език и извън предизборната кампания.

Цветан Сичанов от ПГ на ГЕРБ заяви, че не е съгласен такива мероприятия да се водят на друг език, освен българския, за да е ясно, разбираемо и достъпно за всички.

Главният мюфтия: Турция подкрепя българските мюсюлмани

Българският главен мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че Турция напълно подкрепя българските мюсюлмани. Пред Анадолската агенция Хаджи посочи,...

„Ние сме държава, в която българският език е официален, и е нормално да бъде разбираем за всички българи. Не съм убеден, че на мероприятията присъстват само хора, които знаят друг език, различен от българския. Нормално е посланието да стигне до всички, да бъде правилно разбрано и всеки да може да си формира мнението”, каза Сичанов.

Председателят на комисията Анастас Анастасов гласува по законопроекта с „въздържал се”. Той също смята, че този въпрос е достатъчно уреден както в Конституцията на страната, така сега и в Изборния кодекс и няма нужда от подобна регламентация.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com