Съдебни инспектори с изтекъл мандат си искат кариерните бонуси

3707
Съдебни инспектори с изтекъл мандат си искат кариерните бонуси
Снимка: БГНЕС

Близо две години след края на мандата им и при предстоящо отпадане на кариерните и финансовите бонуси, членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са поискали съветът да се произнесе по молбите им да се върнат в съдебната система на по-висока позиция, съобщава сайтът Lex.bg.

Заявленията им са от пролетта на 2020 г. и сега след многократно обявените намерения на правосъдния министър Надежда Йорданова за отпадане на бонусите са настояли за разглеждането им.

Особеното в тях е моментът, от който инспекторите искат да бъдат освободени от ИВСС – не с изтичането на мандата им, а от избора на нов състав на инспектората. Т.е. те искат да продължат да получават заплати като инспектори (над 10 000 лв. за главния инспектор и по над 9000 лв. за инспекторите) за един неопределен период, който вече се проточва почти две години след края на мандата им, но в същото време да се възползват от кариерен бонус и да се върнат в системата на по-висока длъжност. 

ИВСС се състои от 11 души. Главен инспектор е Теодора Точкова, членовете са 10 – петима са съдии, а петима прокурори и следователи.

Петгодишният мандат на Точкова изтече на 9 април 2020 г. По информация на специализираното издание, четири дни по-късно (на 13 април 2020 г.) тя е подала молба до ВСС да бъде възстановена като съдия във Върховния административен съд (ВАС), т.е. на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора. През 2015 г. Точкова беше председател на Административен съд-Хасково. 

В молбата си до ВСС тя пише следното: „Предвид факта, че към настоящия момент не е проведен избор за нов главен инспектор на ИВСС и с оглед реализирането на един от основните принципи на функциониране на администрацията – непрекъсваемостта в нейната дейност, на свое заседание, проведено на 12 март 2020 г., ИВСС взе решение главният инспектор и инспекторите да продължат да изпълняват функционалните си задължения в ИВСС до встъпването в длъжност на избраните от парламента нов главен инспектор и инспектори“. Точкова се позовава на Решение №13 по к.д. №12/2010 г., както и на няколко решения на ВАС. Освен това тя моли заявлението ѝ да бъде разгледано след освобождаването ѝ като главен инспектор (подробно за позицията на Точкова за изтеклия мандат и за исканията за кариерни бонуси виж по-долу).

Всъщност в цитираното в заявлението ѝ решение на КС изрично се посочва, че за правния режим на мандата „същностното е едно единствено – предоставени, по установен ред от Конституцията или основан на нея закон, правомощия за определен срок“. Най-общо трайното тълкуване на КС е, че установените в Конституцията мандати (особено в хипотезата на недопустим втори мандат, както е за ИВСС) не могат да бъдат удължавани нито изрично, нито мълчаливо с продължаване на фактическото изпълнение на функциите (анализ на практиката на КС и на проблема с мълчаливото продължаване на мандата на ИВСС от конституционния съдия Красимир Влахов виж тук). Проблемът с неизбирането на нов ИВСС стана повод и съдът инцидентно да констатира, че актовете на настоящия състав са незаконни (виж тук).

Също през март 2020 г. молби да бъдат възстановени на длъжност са подали Игнат Георгиев и Любомир Крумов. Георгиев, който беше шеф на АдмС-Перник, също е поискал кариерен бонус – да бъде „повишен“ във ВАС. По информация на изданието, по-късно официално потвърдена от ВСС, Мария Нейкова, Любка Кабзималска и Александър Мумджиев също са поискали съветът да ги възстанови на по-високи длъжности.

Реакция

"Инспекторатът е постоянно действащ орган и същият не може да спре да функционира, именно поради което продължаваме да осъществяваме правомощията си", се казва в позиция на Теодора Точкова след публикации в медиите по темата.

Според нея непрекъсваемостта в работата на инспектората е залегнала в съдебния закон, който изисква депутатите да започнат процедура по избор на нов инспекторат между 2 и 6 месеца преди изтичането на мандата на инспекторите. В случая това е трябвало да стане до 14 януари 2020 г. за инспекторите и до 9 февруари 2020 г. за главния инспектор.

Точкова цитира и няколко решения на Конституционния съд и стига до извода, че не може да се приеме, че с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите правомощията им се прекратяват.

Съдът: Теодора Точкова не е главен съдебен инспектор

Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният съдебен инспектор Теодора Точкова заема незаконно позицията, защото мандатът...

"Главният инспектор и инспекторите не носят вина, че продължават да изпълняват задълженията си в ИВСС, за да осигурят функционирането на държавния орган до избора на нов от Народното събрание", пише Точкова. 

Тя обяснява още, че през 2020 г. членовете на ИВСС, както и тя, са подали молби за възстановяване в системата на по-висока длъжност. Направили го, защото законът изисква това да се случи „в 14- дневен срок от изтичане или предсрочно прекратяване на мандата”. “Дали ще бъдем възстановени на по-горна длъжност или на същата, зависи от произнасянето на съответната колегия на Висшия съдебен съвет“, казва Точкова. 

И продължава, че "що се отнася до подадени нови молби от инспектори до ВСС с искане съветът да се произнесе по молбите им от 2020 г., всеки има право на личен избор и не може да се вини за желанието си да се ползва от действащата законова уредба". 

Точкова изрежда колко много работа е свършил ИВСС през 2021 г. и подчертава, че "внушенията", че инспекторатът не върши нищо и е нелегитимен, рушат авторитета на орган, "от работата на който зависи много за преодоляване на забавянията при движението и приключването на делата и преписките от страна на съдиите, прокурорите и следователите".

"Народното събрание трябва да си свърши работата и да обяви процедура за избор на нов главен инспектор и инспектори, защото от това бездействие страда авторитетът на институцията, а това не е полезно нито за магистратите, нито за хората, които се обръщат за съдействие към ИВСС", сочи Точкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...