Съдът реши: И на жените след 43 г. ще се полага безплатно инвитро

2108
Съдът реши: И на жените след 43 г. ще се полага безплатно инвитро
Снимка: iStock/Guliver

Върховният административен съд отмени разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, според които на навършилите 43 г. жени не се полага безплатно инвитро.

Става дума за отмяната на чл. 27, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от правилника, издаден от министъра на здравеопазването. Първата от тях е, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 г. към датата на подаване на заявлението за нея. Втората разпоредба пък "отрязва" възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит на тези жени, съобщава сайтът news.lex.bg.

Седем бебета са родени инвитро в община Самоков

През 2018 г. Общински съвет прие Наредба за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За финансиране на ин витро процедури мог...

Разпоредбите са били оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, тъй като е навършила възрастта. Адвокатите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева сочат, първо, че Законът за здравето не поставя изискване за възраст за асистираната репродукция и с правилника на практика е дописан законът. Освен това възрастовото ограничение е дискриминационно.

Върховната административна прокуратура е подкрепила искането за отмяната на ограничението за възраст.

ВАС установява, че през 2011 г., когато е прието възрастовото ограничение, не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като то е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и чл. 77 от АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения.

От решението става ясно, че представителят на здравния министър е посочил причината да се въведе ограничението – прилага се хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а освен това с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

Жената, която бе първото ИНВИТРО бебе в България, стана майка

Илияна Тирилова е родена през 1988 и е първото инвитро бебе в България, а самата тя стана майка през тази година. Майката на Илияна дъ...

"Безспорно е, че възрастта е решаващ фактор за годността на репродуктивната способност на жената. С оглед на това, би могло и да е медицински обосновано приемането на точно посочената от органа възраст като предел, до който е обосновано извършването на дейности по асистирана репродукция, дори при липсата на индивидуални противопоказания за това и експертно доказана възможност за зачеване, както сочи жалбоподателката. Но липсата на каквито и да било мотиви не дава възможност нито на заинтересованите лица да разберат защо органът е приел точно тази възрастова граница, нито на съда да извърши контрол за законосъобразност. Освен това, недопустимо е мотивирането на административния акт, било той индивидуален, общ или нормативен, да се извършва едва при провеждането на съдебния контрол за неговата законосъобразност", отговаря ВАС.

Решението на върховните магистрати не е окончателно и може да се обжалва.

ОЩЕ: Отпускат 250 хиляди лева за донорски инвитро процедури в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com