Съмнения, че заразяването с нодуларен дерматит в България е било умишлено

3262
Съмнения, че заразяването с нодуларен дерматит в България е било умишлено
Снимка: БГНЕС

900 огнища на нодуларен дерматит са регистрирани в Турция, над 100 – в Гърция. Това съобщи Симеон Караколев, председател на Управителния съвет на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

Караколев посочи, че заболяването в България се очаква от осем месеца.

Като друг интересен факт Караколев посочи това, че разпространението на заболяването у нас не е започнало от пограничните райони – Кърджали, Смолян и Благоевград, а от вътрешността на страната – Хасково и Димитровград. Именно това поражда съмнения за умишлено заразяване на фермите.

Според него до голяма степен фактор за пренасяне на заразата може да са и имигрантите. Той отбеляза, че болестта се разпространява основно в Ирак, Сирия, Турция и в някой части от Иран, преададе Фокус.

В сряда пристигат ваксините за нодуларния дерматит

Първата пратка с ваксини срещу нодуларния дерматит ще пристигне в сряда, като при възможност ваксинирането на животните ще започне ведн...

По думите му в момента основно трябва да се работи за ограничаване на заболяването. „В никакъв случай не бива да позволяваме заразата да се разпространи и в Северна България”, допълни Караколев.

Той посочи, че вече е стартирала ваксинацията и пръскането, но ако заболеваемостта не бъде овладяна, ще се наложи да предприемат специални ограничителни мерки за Националния събор на овцевъдите, който предстои да се проведе на 6, 7 и 8 май край Петропавловския манастир в района на Велико Търново. Организаторите обмислят изграждането на дезинфекционни площадки, тъй като болестта се пренася както чрез животните, така и чрез хората.

„Ако фермер от Хасковско или Димитровградско сутринта влезе във фермата си, за да си нагледа животните, а следобед дойде на събора, има вероятност, стъпвайки покрай животните, да пренесе заразата. Следим епизоотична обстановка в страната и сме в постоянен контакт с Агенцията по безопасност на храните. Ако болестта не бъде овладяна, ще се наложи да ограничим допускането на овце, кочове, агнета и кози, тъй като те пренасят заразата по едрите животни”, посочи Караколев.

Той отбеляза, че основната мярка за избягване на заразата е спазване на стриктна дезинфекция в самите ферми. Миналата седмица се е провел Национален консултативен съвет по животновъдство. Караколев допълни, че голяма част от животновъдите са поискали държавата да им осигури психолог. „Това е основният им поминък, а при установяване дори на едно заразено животно във ферма, ако има дори само една положителна проба, се избива цялата ферма. Хората го преживяват трудно”, поясни председателят на Управителния съвет на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com