Тайната на осиновяването да отпадне, настояват от Национална мрежа на децата

14400
Тайната на осиновяването да отпадне, настояват от Национална мрежа на децата
Снимка: Thinkstock

Тайната на осиновяването да отпадне, за това настояват от Националната мрежа на децата, съобщи програмният директор Дани Колева в БНР. Тя уточни още, че това е препоръка към България от Съвета по правата на човека към ООН: "Има ясна разпоредба и препоръка, че тайната на осиновяването трябва да отпадне. На практика роднинските връзки на детето се скриват, а това нарушава техните права, които конвенцията на ООН по правата на децата гарантира. Според нас тази тайна пречи на децата те да имат ясна самоличност, гражданство. Има опасност при деца, които могат да са братя и сестри да се окаже, че имат връзка, защото не знаят своята истинска семейна история."

Дани Колева смята, че отпадането на тайната на осиновяването ще помогне и на родителите, осиновили дете, тъй като много от тях не могат да изберат момента, в който да споделят това с детето, а други не са подготвени за последствията. Често се стига и до „разсиновяване“ и връщане на детето обратно в дома, от който е взето.

Самите осиновители са съгласни детето да знае своя биологичен произход, да има информация какво и как се е случило, право на информация до съответните документи, заявява Дани Колева.

От Националната мрежа на децата настояват и за промени в Наказателния кодекс. Сред предложенията им е включването на медиацията като възможност при децата, които имат някакви противообществени прояви, да бъдат отклонени от правосъдие.

Дали детето Ви е било Хитлер в предишен живот?

Случвало ли се е 3-годишното Ви детенце да има задълбочени познания за вътрешността на Титаник или 6-годишното Ви момченце да може да п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com