X
 
 

ТЕЛК ще е следващата битка на майките от "Системата ни убива"

1849 0
photo of ТЕЛК ще е следващата битка на майките от "Системата ни убива"
Снимка: Румен Скрински
Реформата на ТЕЛК е следващата битка на майките на деца с увреждания, които близо половин година протестираха за законодателните промени, които от вчера са факт. На мястото на палатковия им лагер пред парламента майките обявиха следващите си стъпки за постигане на социална справедливост. "На 11 декември влизаме в работна група с представителите на здравното министерство по реформата в ТЕЛК", съобщи  Ирена Юручка.

Исканията на майките са за реална и правилна оценка на ТЕЛК и всичко, което се получава от хората с увреждания да е справедливо. "Да не е както сега - да ни оценяват какво не можем, а да ни оценяват какво можем и да можем да работим - ние, децата ни, хората с увреждания", поясни Юручка. Несправедливо е според майките финансовата помощ да е на база процент на ТЕЛК. "Нашите деца на 16 години стават негодни пенсионер. Това го няма никъде и трябва да се промени. Искаме справедливо и не според процента на ТЕЛК, а според индивидуалната оценка и потребности да получава подкрепа", каза Вера Иванова.

Мая Манолова: Законът за личната помощ е голяма и изстрадана победа

Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа. Това каза омбудсманът на България Мая Манолова по време на брифинг в Народното съб...

Ако не приемат исканията им палатките ще бъде опънати отново януари, но не пред парламента, а пред Министерството на здравеопазването.

На пресконференцията си майките изтъкнаха какво са успели да постигнат - най-важното е хората с увреждания да знаят, че от 1 януари ще получат по-голямата финансова подкрепа и  не трябва сега да тръгват по общини, кметства и социални грижи.  Постигнахме нещата да стават автоматично от 1 януари, подчертаха представителките на "Системата ни убива". Всеки човек с увреждания от 1 април ще може да кандидатства за индивидуална оценка по Закона за хората с увреждания. От 1 септември ще бъдат назначени асистенти по Закона за личната помощ. Затова е много важно хората, които ги касае от 1 април да започнат да минават на индивидуална оценка в специализираните звена в Агенция "Социално подпомагане".

Майките изказаха благодарност на всички съпричастни с каузата им и отбелязаха, че ще продължат да настояват и за електронната здравна карта, която ще осигури контрол.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители