"Топлофикация": 76% от столичани със сметки до 150 лв.

19530
"Топлофикация": 76% от столичани със сметки до 150 лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

76% от столичани ще получат сметки за парно и топла вода до 150 лева за януари 2014 г., според Изчислителния център на "Топлофикация София", съобщиха от дружеството, предаде БГНЕС.

Данните показват, че потребената през януари 2014 г. топлинна енергия е 489 410 МВтч, което е само с 3,3% по-малко от предходния месец. Причина за слабата промяна в потреблението е запазването през декември и януари на средноденонощните температури в границите между 0 и 1 градуса по Целзий, което определя двата зимни месеца като топли за сезона. Според официална информация от НИМХ към БАН, средната температура през януари е 1,1 градуса по Целзий, което е с 0,6 градуса по-високo от средната температура за миналия декември. За сравнение - през януари тази година клиентите на "Топлофикация София" са консумирали 489410 МВтч топлинна енергия, което е със 7% по-малко от потреблението за същия месец на 2013 г.

Януарските сметки за парно и топла вода са достъпни на касите от днес, 14 февруари и могат да се заплащат от потребителите.

По възприетата вече практика експертите на "Топлофикация София" направиха предварителен анализ на сметките на клиентите с месечни фактури над 300 лв. за топлинна енергия. Анализът показва една и съща тенденция - касае се предимно за консумация на топлинна енергия на базата на реални месечни отчети или са в резултат на определен по-висок прогнозен дял за съответния абонат в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Потреблението на топлинна енергия в 2700 сгради в столицата се отчита ежемесечно - дистанционно или чрез самоотчет, а сметките на клиентите се формират на база реалната им консумацията през месеца.

От началото на отоплителния сезон 2013-2014 г. клиентите на "Топлофикация София" могат да получат 4,5% комулативна отстъпка на месечна база в сметките си за отопление и топла вода. Тя е валидна, ако се възползват от всички бонусни програми на компанията - търговската отстъпка от 3% за коректните платци и 50% бонус от първата или последната им сметка, ако плащат парното и топлата си вода разсрочено на равни месечни вноски.

Столичани трябва да имат предвид, че всяка сметка е индивидуална и зависи от много и различни фактори като промени в потреблението в рамките на етажната собственост или реализирани мерки за енергийна ефективност, както и промяна в индивидуалната консумация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com