Тракийската гробница в Свещари грейна в нова светлина (СНИМКИ)

4456
Тракийската гробница в Свещари грейна в нова светлина (СНИМКИ)
Снимка: Параграф 42

Официалното откриване на Тракийската царска гробница в Свещари, част от историко-археологически резерват „Сборяново“ се състоя на 7 юни. То бе част от честванията на 40-ата годишнина от откриването на гробницата и резултат от финализирането на проект „Свещари в нова светлина“. На събитието присъстваха министърът на културата Атанас Атанасов, н.пр. посланик Херо Мустафа, а сред специалните гости бяха също и двама от членовете на оригиналния проучвателен екип, участвали в откриването и проучването на гробницата преди 40 години – инж. Цвятко Кадийски и Валентин Тодоров. Сред официалните лица бяха също Цветелина Бориславова, директор на фондация Credo Bonum, Деян Димитров, областен управител на Разград, Аксел Кючук зам. кмет на Исперих и Хабибе Раси, зам. кмет на Разград.

Снимка Параграф 42

„Аз винаги съм се гордяла с корените и потеклото си, но днес съм дори още по-горда. Защото след четири години усилия от страна на моя екип, на фондация Кредо Бонум и от страна на всички замесени лица, ние показваме тракийската гробница в нова светлина. Буквално и преносно. За мен е гордост, че този ненадминат обект получава днес най-доброто съвременно осветление, най-добрата, специално създадена за него климатична инсталация, обновена и по-представителна изложба.“ – сподели в речта си по време на откриването Цветелина Бориславова.

Тракийската царска гробница в с. Свещари е един от най-значимите исторически обекти в България. Тя е част от историко-археологически резерват „Сборяново”, който се намира в Североизточна България близо до град Исперих. „Сборяново“ включва над 140 археологически и културни паметници, като най-известните от тях са: Свещарската гробница, останките от древния тракийски град Хелис, тракийското светилище на "Камен рид", мюсюлманското светилище Демир баба теке – почитано от алевиите, и историческият музей в град Исперих.

Снимка Параграф 42

Показват съкровището от Свещари в Лондон

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където...

Проектантският екип на „Свещари в нова светлина“, включва експерти археолози, архитекти и инженери. Архитект по осветлението е Марк Сътън Вейн, от Sutton Vane Associates – световно призната компания за архитектурно осветление, специализирана в осветяването на изкуство, музеи и интериор и екстериор на исторически сгради. Сред тях са китайската теракотена армия в Британският музей, катедралата в Уинчестър и много други. Проектът е реализиран с подкрепата на Американския посланически фонд и в партньорство с ИМ Исперих.

"Когато пристигнах в България преди три години, този проект едва започваше. Щастлива съм да бъда тук при завършването му. В страна с огромен брой находки от древността, на второ място след Италия, тази тракийска гробница се откроява със своята красота и значимост. Светът трябва да опознае България чрез нейните исторически чудеса" – каза посланика на САЩ в България, Херо Мустафа.

Снимка Параграф 42

Общият брой посетители в резервата за 2020г. е 7 761., а през 2021 - от 11 493 души. Това доказва, че Тракийската Царска гробница е предпочитан туристически културен обект от високо обществено значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...