Трети пол или насилие над жени - кой как чете Истанбулската конвенция?

5745
Трети пол или насилие над жени - кой как чете Истанбулската конвенция?
Снимка: Gettyimages

Конвенцията въвежда едни измислени страхове. Темата не е третият пол, темата е домашното насилие на жени, което да бъде инкриминирано, за да може да се получи възмездие срещу насилника.

Това стана ясно от думите на журналиста Юлиана Методиева в ефира на БНТ по темата с Истанбулската конвенция, за която вчера (3 януари) Министерски съвет прие проект за решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на документа.

Симеонов: Осем от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция

Осем от министрите гласуваха против Истанбулската конвенция. Това каза пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеоно...

"Нежният пол е страдащият. Силата на тази конвенция е домашното насилие да бъде приравнено с престъпление", поясни още Методиева. По думите й Конвенцията има смисъл, защото въвежда толерантно възпитание по отношение на мъжа и жената.

Еднополовият брак също трябва да търпи защита. Конвенцията поддържа хипотезата, че когато има насилие, трябва да бъдат разследвани насилниците. Тази Конвенция е подписана и от Турция, която е доста консервативно общество, каза още Юлиана Методиева.

В Конвенцията има текстове, които са абсолютно безспорни, срещу които няма какво да се каже, допълни от своя страна Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО.

Има една нишка, която се е появила преди всичко в дефиницията за пол и въведеното понятие за "социален пол". Ако едно определено общество смята, че някой е жена, той става жена или ако смята, че е мъж, става мъж - така ли излиза? В Конвенцията пише, че има "социален пол", това е пол, различен от мъжки и женски, разсъждава по темата Веселинов.

Правителството утвърди Истанбулската конвенция за защита от домашно насилие

Министерският съвет прие Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за 2017-2018 г., по известна като Истанбулска...

Не само Обединени патриоти, а и още четирима от ГЕРБ са гласували против тази Конвенция.

Ние се вкарваме в хипотези, които раждат абсурди. Българският текст е този, който ще стане законен в България, а не английският.

Майката и бащата да са жената и мъжът - това не искам да се разрушава, категоричен бе още заместник-председателят на ВМРО.

Припомняме, че в същността си Истанбулската конвенция има за цел на първо място „да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва насилието над жени и домашното насилие“.

Захариева успокои, у нас няма да се признава "неутрален пол"

Страната ни няма да променя Конституцията си и няма да признае т.нар. "неутрален пол", който е записан в Истанбулската конвенция, към к...

Документът дава и дефиниция на понятието "пол", като подчертава, че става дума за „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com