Тревожно: Центровете за нелегални мигранти у нас са препълнени, натискът се усилва

4996
Тревожно: Центровете за нелегални мигранти у нас са препълнени, натискът се усилва
Снимка: БГНЕС

Всички центрове за временно настаняване на нелегални мигранти - в Любимец, Пъстрогор и Бусманци, са препълнени, предаде репортер на БГНЕС.

И в трите лагера са настанени над 650 души, при капацитет не повече от 350 места. Мигрантите са от различни държави - Афганистан, Ирак, Иран, Сирия, кюрди, палестинци. Сред тях има и жени и непълнолетни деца.

Гранични полицаи задържаха каналджия с осем нелегални мигранти

Специализирана полицейска операция на българо-турската граница е проведена вчера съвместно от служители на Гранично полицейско управлен...

В центъра в Бусманци има над 650 мигранти при капацитет от 300 души. За да бъдат настанени тези мигранти в момента върви преооборудване на помещения – в телевизионните зали се поставят легла.

В центровете за временно настаняване на мигранти освен пренаселването им има проблем и със служителите. На практика броят на полицейските служители е запълнен на около една трета. Това е риск както за центъра, така и за самите полицаи, съобщиха за БГНЕС от миграционните служби.

През последните месеци сме свидетели на засилен мигрантски натиск, който освен в България, се усеща и във все повече други европейски страни. Не минава и ден без съобщение за заловени мигранти на границата или във вътрешността на нашата страна. Една от причините за този нараснал натиск, според експертите, е ситуацията в Афганистан, където след изтеглянето на НАТО талибаните завземат все нови и нови територии. Другата е свързана с търсенето на по-добро място за живеене от хората в Близкия изток и Африка, които се насочват към богатия европейски север, използвайки за това Балканския маршрут и Средиземно море.

Официалните български власти определят надигащата се мигрантска вълна, наред с предстоящата ковид вълна, като едни от най-големите предизвикателства пред страната ни през следващите месеци.

Задържани мигранти в София при акция на ГДБОП и СДВР

ГДБОП и СДВР са провели операция срещу трафика на нелегални мигранти в София. Има задържани, съобщава БНР. Операцията на Главната дире...

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че „нямаме никакви илюзии - ще се увеличава броят на мигрантите“. Той уточни, че големи групи афганистанци наближават Турция и се очаква да направят опит да проникнат на територията на България. При необходимост могат да бъдат командировани допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция.

На фона на тази тревожна информация президентът Румен Радев ще посети днес ГКПП „Капитан Андреево“ и Елхово. Държавният глава ще посети Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество, намиращ се на ГКПП „Капитан Андреево“, след което ще се запознае на място с предприетите мерки за охрана на границата и справяне със засиления миграционен натиск. По-късно Радев ще разгледа Регионалния координационен център в РДГП - Елхово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com