Турция отрича да е връщала бежанци в България, Бъчварова настоява, че Анкара не изпълнява реадмисията

2300
Турция отрича да е връщала бежанци в България, Бъчварова настоява, че Анкара не изпълнява реадмисията

Турция отрече да е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци. От Главна дирекция по миграцията към Вътрешното министерство в Анкара отхвърлиха информацията, че от сряда насам страната е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци съгласно споразумението за реадмисия и е върнала 200 мигранти.

Турското посолство в София също определи информацията като невярна. От посолството ни в Анкара избягват коментар и го аргументират с обяснението, че въпросът трябва да се уточни между двете външни министерства.

Премиерът Бойко Борисов допусна, че връщането на бежанците в България и нарушаването на споразумението за мигрантите между двете страни може да е ответна мярка на Анкара заради отказа на София да се включи в създаването на натовски флот в Черно море начело с Турция и участието на Румъния и Украйна.

От турското външно министерство и от министерството по европейските въпроси засега няма официално опровержение - нито устно, нито писмено.

Източници от Дирекцията за управление на миграцията към турското вътрешно министерство увериха, че не са преустановили обратния прием на бежанци от България, предаде Дарик.

Борисов допусна също така, че официално необявените действия на Турция са ответна реакция на отказа на Европейската комисия и вътрешните министри от съюза да предоставят правото на свободно движение за турските граждани в шенгенската зона от 1 юли, с което е обвързано споразумението за реадмисия между ЕС и Турция от края на март.

България бе първа сред страните от ЕС, която в началото на май подписа двустранно споразумение с Турция за реадмисия, като част от плана за овладяване на бежанските потоци към Европа през Балканския коридор.

Турция започна да приема стотици върнати мигранти от Европа още преди споразумението да влезе в сила (което се очакваше да стане на 1 юни), с идеята че месец по-късно турските граждани ще започнат да се движат безвизово в Шенгенското пространство - като основно предусловие по договора. Това не се случи основно заради категоричния отказ на турското правителство да промени закона за антитерор, за което настоява ЕС.

Оказа се, че това може да е най-големият проблем в диалога между Анкара и Брюксел, който да спъне изпълнението на споразумението и бежанците отново да потекат към Европа. Това изискване е сред последните пет, от общо 72-те, които трябва да покрие Турция съгласно плана. Досега тя е изпълнила 67 от условията на съюза.

Наскоро турският президент Реджеп Тайип Ердоган открито заплаши, че ако европейците не спазят обещанията си, депутатите в Меджлиса няма да ратифицират споразумението за връщането на бежанците в Турция при тези неизпълними условия. Той настоява да се отпусне и обещаната финансова помощ от 3 млрд. долара, което също не се е случило.

19 нелегални мигранти са заловени близо до видинско село

19 нелегални мигранти са установени в местността „Лозята”, в землището на село Шишенци, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - ...

Турският президент обаче бе категоричен, че въпреки проблемите по пътя членството в ЕС е и ще продължи да бъде дългосрочна държавна стратегия на турската държава.

Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти. Аргументите са свързани с отношенията и процесите, които текат в разговорите с Европейския съюз. Това заяви в Бургас министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Това споразумение трябваше да влезе в сила от 1 юни. Фактическото състояние в момента е такова, че ние имаме оформени документи за 200 мигранти, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. Отговор от турска страна в упоменатите срокове обаче не е получен.

„Ние сме планирали мерки, които бихме предприели, ако се промени ситуацията по българо-турската граница. Следим какво се случва, предприемаме не само оперативни, но и дипломатически мерки. Очакваме различни варианти, които могат да се случат - от най-леките до най-опасните“, посочи министърът.

„Надявам се, че въпреки, че турската страна няма да изпълни задълженията си по реадмисия, ще продължим да поддържаме добрите отношения в оперативен порядък и ситуацията няма да се промени драстично“, заяви още Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика