Турстическият бранш иска Витоша да стане отново национален курорт

2390
Турстическият бранш иска Витоша да стане отново национален курорт

Представители на туристически бранш поискаха по време на дискусия за зимния туризъм в парламентарната икономическа комисия възраждане на Витоша като национален курорт и втори кабинков лифт в Банско.

В заседанието участва министърът на туризма Николина Ангелкова, която преди това пред депутатите заяви подкрепа за разширяването на потенциала на ски курортите. Ако наложим Витоша като национален курорт и бъде решен проблемът в Банско с втория кабинков лифт, 500 милиона евро допълнително могат да влязат като оборот в хазната, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, съобщава БТА.

18-годишният шофьор, прегазил мъж на Витоша, остава в ареста

18-годишният шофьор Дани Мохамед Фахд ал Келани, който прегази мъж в района на Витоша, остава в ареста. Това реши днес Софийски градски...

Представители на бизнеса се оплакаха, че проходът "Маказа" няма разрешение за преминаване на автобуси с 50 места, а само за 16-местни бусове, а това затрунява посещението на гръцките и турските туристи през пункта. Проблем имало и с електрозахранването при обилен сняг.

Отново е бил поставен въпросът за облагането с ДДС на зимния туристически продукт, като от бранша напомниха, че за конкурентните на България дестинации ставката му е по-ниска. Пътната инфраструктура продължава да е основен проблем за зимните курорти и това затруднява трансфери от летищата до съответните комплекси.

От бранша поискаха туристическа полиция, която да е обучена и да знае чужди езици. За да се преодолее сивият сектор, от бранша настояваха да има контролен орган - инспекторат към Министерството на туризма. Министър Ангелкова уточни, че това е предвидено в проектопромените в Закона за туризма, които предстои да бъдат внесени в близките седмици за одобрение от правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com