Uber влиза в съдебна битка с КЗК пред ВАС

6897
Uber влиза в съдебна битка с КЗК пред ВАС
Снимка: Thinkstock/Guliver

Компания за споделени пътнически превози Uber ще води битка във Върховния административен съд (ВАС) срещу българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), съобщава БНР.

Фирмата, която разработва сателитно приложение за мобилните телефони, беше глобена с общо 100 000 лв. за нелоялна конкуренция на редовните таксиметрови превозвачи в София. Миналата седмица КЗК санкционира холандските дружества Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. с по 50 000 лв. за извършени нарушения по чл. 29 от Закона за зашита на конкуренцията. По-късно стана ясно, че компанията ще обжалва решението на регулатора.

Рекордна милионна глоба за Uber в САЩ

Властите в САЩ глобиха със 7,3 млн. долара известната вече в цял свят Uber, предоставяща алтернативни таксиметрови услуги, предаде БГНЕ...

Жалбата срещу фирмата дойде от една от най-големите таксиметрови фирми в столицата и сигнал от общината. Uber твърди, че не е таксиметрова фирма, няма наети шофьори, а е само посредник чрез онлайн приложение между пътниците и водачите на автомобили.

"Решението на КЗК е изключително странно. Те реално ни обявиха за таксиметров превозвач, който ние не сме. Това е решение на първа инстанция, което ние обжалваме, релевантната инстанция, пред която се обжалва е Върховният административен съд, и ние вярваме в безпристрастността на българския съд и че това решение на КЗК ще бъде отменено", заяви генералният мениджър на Uber за България Димитър Радуков

80% от платеното за превоза остава за шофьора, а останалото прибира фирмата – като цената на километър е доста по-ниска от редовните таксита. Ръководството на компанията не е разкрила колко коли работят за нея на територията на София с мотива, че това е търговска тайна и предстои продажба на акции на компанията в Ню Йорк. 

"Всеки има право да обжалва нашите решения пред съда. Основния спор е дали това е таксиметрова услуга за споделено пътуване, като категоричното становище на КЗК, подкрепено, след много задълбочен и обстоен анализ, че това е пар екселанстаксиметрова услуга", заяви Марио Гаврилов, говорител на КЗК.

Uber България ще обжалва решението на КЗК

"UBER България ще обжалва решението на КЗК по жалбата, частично внесена срещу компанията от таксиметрова компания с цел да се огранич...

"Има на българския пазар редица сайтове за споделено пътуване, които категорично се различават като търговска практика от Uber – уговорките стават между шофьор и пътник. Докато тук имаме една таксиметрова услуга – маршрутът се задава от пътника, онлайн платформата определя цена и съответния шофьор изпълнява поръчката на пътника. Има и други онлайн платформи, които са технологично по същия начин като Uber, но с една съществена разлика – те наемат за шофьори единствено и само лицензирани таксиметрови водачи и там се прилагат тарифите на съответната компания, коментира Гавраилов.

Осъществяването на услугата на Uber на българска територия не отговаря на нормативните изисквания за българския пазар. Това им дава необосновано конкурентно предимство пред останалите, които изпълняват изискванията и правят разходи, за да изпълнят тези изисквания, уточни гвоорителят на КЗК.

Фирмата ще продължава да работи, докато няма окончателно произнасяне първо на Тричленка та ВАС, след това, почти сигурно е, на 5-членен съдебен състав, решението на КЗК не е в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com