Ученици от 9-а ФЕГ в София с остра позиция срещу ръководството заради съученик, внесъл газов пистолет в час

9264
Ученици от 9-а ФЕГ в София с остра позиция срещу ръководството заради съученик, внесъл газов пистолет в час
Снимка: Елена Страхилова

Дванадесетокласник в столичната 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” заредил газов пистолет по време на час по история, разказват ученици на профила на учебното заведение във Facebook. Благодарение на адекватната реакция на учителя по история, както и на потърпевшите ученици, е избегната трагедия при инцидента, станал на 26 януари. По думите им, броени минути след случилото се, директорката на училището заявява: “Не зависи от мен”.

„Осемнадесетгодишното момче не за първи път носи в себе си оръжия на територията на училището. Преди ученици от гимназията са го виждали да носи в чантата си ножове и боксове. Той неведнъж е проявявал агресивното си поведение към другите – дори е имало случаи, в които е отправял заплахи към свои съученици. Учителите са наясно с проблемното му поведение. Заради тези си провинения преди време е отстранен от училище. Освен това за него се знае, че има психически проблеми и че е посещавал лечебно заведение след отстраняването си от училище. Срещу него са били подадени множество оплаквания, но училищното ръководство не е уважило нито една от тях. Дори на учителски съвет е решено той да се върне в гимназията и оттогава до сега няма адекватна реакция от страна на училищното ръководство по отношение сигурността на училищния колектив. Всъщност се случи обратното. Въпреки причинения стрес на учениците от профил история, директорката, г-жа Богданова, отказва да поеме отговорност за бездействието си и не уведомява родителите на учениците за случилото се“, твърдят съучениците му. Според тях единствено се поставят собственоръчни барикади, които смятат за обидни. Поради незнайни за тях причини въпросният ученик не е премахнат от училище.

Ученик влиза в затвора за побой, грабеж и изнудване на негови връстници

18-годишен младеж ще лежи година за побой, грабеж и изнудване на негови връстници, реши съдът в Русе. Той е осъден и на обществено пор...

Учениците се обръщат към всички правоспособни институции, като уточняват, че тази публикация е едва първата им стъпка. „След този случай не се чувстваме сигурни в училищната среда на 9-та ФЕГ. Докато не се предприемат адекватни действия, това чувство на несигурност ще остане. Със своето бездействие ръководството на гимназията допусна това нещо да се случи в „елитно столично училище“. Не е нормално подобно поведение, застрашаващо околните, да бъде толерирано и да остава безнаказано години! Ние не обвиняваме нашия съученик, тъй като разбираме, че има нужда от психологическа грижа. Смятаме, че ръководството на гимназията носи пълна вина за случилото се, именно заради безотговорността си и неглижирането на проблема, както и непрекъснатото бягане от отговорност и не следването на училищния правилник. Надяваме се, че с Вашата реакция в гимназията ни ще бъдат предприети адекватни действия и подобни събития никога няма да се повторят“, пише още в позицията, подписана от потърпевшите ученици от 12. клас профил история на 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин”.

По-късно от училищната управа заявиха пред БНТ, че досега не е имало други сигнали ученикът да е вадил други оръжия като боксове и ножове в сградата. От училището признаха, че 18-годишният младеж е с проблемно поведение и е търсено съдействие от социалните служби и родителите, но без резултат. До края на учебния срок ученикът няма да има право на достъп до сградата, заяви директорът на учебното заведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com