Управляващите и ДПС може да удължат живота на 44-тия парламент заради втората пенсия - ще попречи ли на изборите?

4811
Управляващите и ДПС може да удължат живота на 44-тия парламент заради втората пенсия - ще попречи ли на изборите?
Снимка: БГНЕС

Народното събрание може да продължи работа докато не бъдат приети поправките в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаещи изплащането на вторите пенсии от частните фондове. Това твърди в свой авторски материал в. "24 часа".

Според публикацията, която е основана на "източници от управляващата коалиция", управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали за това, а ДПС също било съгласно.

Втората пенсия – какво се очертава да получаваме

Втората пожизнена пенсия ще е минимум 15% от минималната отпускана от НОИ. Разплащането ще става по три начина – най-малките суми...

Ако президентът Румен Радев издаде указ за парламентарни избори на 28 март, парламентът би следвало да се разпусне в края на януари. Но при новото положение работата на депутатите ще продължи почти до края на февруари.

Още на първото си заседание след новогодишната ваканция на парламента правителственото предложение ще влезе в дневния ред на социалната комисия на Народното събрание. Това трябва да стане на 12-13 януари. Освен от социалната, проектът трябва да бъде одобрен и от бюджетната комисия на НС. А предложението на правителството беше одобрено на Министерски съвет на 30 декември, 2020 година.

Около 17 000 жени, родени през 1960 година, трябва да започнат да получават пенсия от частните пенсионни фондове през септември. Ако не бъдат приети промените, плащането на втората пенсия ще е трудно, твърдят фондовете. Причината е, че в момента КСО предвижда единствено изплащането на пожизнена пенсия, а не всички от първите пенсионери имат достатъчно натрупани в партидите си пари.

Вторите пенсии да са три вида - пожизнени, разсрочено плащане за определен брой години и еднократно плащане, предвижда законопроектът. Какъв вид ще плащат фондовете, ще се решава според това колко пари има в партидата на всеки кандидат за втора пенсия. При пожизнено или разсрочено плащане размерът ѝ трябва да е равен на поне 15% от минималната пенсия от НОИ, което за 2021 г. означава 45 лв. Пожизнена пенсия да бъде плащана от фондовете на всеки, който има натрупани в партидата си средства за поне 45 лв., предвижда правителственият проект. На хората, които имат поне 900 лв., но парите им не позволяват пожизнена пенсия, ще се отпуска разсрочено плащане за определен брой години. Тези с по-малко от три минимални пенсии, спестени в частните пенсионни фондове, ще могат да получат парите си накуп.

Частните пенсионни фондове искат от КФН да провери финансови експерти

Частните пенсионни фондове са подали сигнал в Комисията за финансов надзор (КФН) срещу финансовия експерт Любомир Христов и още няколко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com