В 69 държави ще гласуват българите за новия парламент

1222
В 69 държави ще гласуват българите за новия парламент
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители на 4 април.

С писмо от 9 март Министерството на външните работи потвърждава по-рано изразената си позиция, че не следва да се образуват избирателни секции в държавите Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан, поради наличие на висок военен риск и заплаха за живота и сигурността на гражданите, както и опасността от терористични атаки. Със същото писмо Министерството на външните работи потвърждава по-рано изразената си позиция относно нецелесъобразност от образуване на избирателни секции в държавите, съответно в местата, с изключително малък брой български граждани, които биха могли да упражнят правото си на глас, а именно: Пакистан (Исламабад), КНДР (Пхенян), Монголия (Улан Батор) и Ватикана. Министерството на външните работи счита, че поради обявения пълен локдаун на 4 март 2021 г. предвид епидемичните мерки и влошената епидемиологична обстановка в Палестина, липсата на подадени заявления за гласуване извън страната на палестинска територия е нецелесъобразно разкриване на избирателна секция в дипломатическо представителство – Рамалла. От посолството на Република България във Виетнам – Ханой, е изразено становище за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция поради минимален брой български граждани, пребиваващи във Виетнам и Ханой, съобразено с броя на избирателите от предходни произведени избори. Незначителният брой на българските граждани в столицата на Индонезия в Джакарта, ограниченията за пътуване в страната са мотивите на Министерството на външните работи да изрази позиция за нецелесъобразност от разкриване на избирателна секция в посолството на Република България в Джакарта.

Демократична България поиска извънредно заседание на парламента и внесе законопроект за отпадане на тавана секции извън ЕС

Демократична България депозира в деловодството на Народното събрание искане до председателя Цвета Караянчева да свика извънредно заседа...

Становище за нецелесъобразност за откриване на секции за гласуване извън страната поради малък брой заявления за гласуване извън страната, сложна епидемична обстановка във връзка със заразата с КОВИД-19, сложности от техническо, кадрово и материално обезпечаване на изборния процес Министерството на външните работи изразява за посолството на Република България в Нур-Султан, Република Казахстан, и Ташкент, Узбекистан.

За държавите Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина няма подадени заявления за гласуване извън страната, а за Република Казахстан, Узбекистан и Виетнам подадените заявления са минимален брой, уточняват от ЦИК.

Местата Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен – Германия, Норберо – Дания, Флоренция, Колеферо – Италия, Италия, се обявяват под условие. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март, те ще бъдат заличени.

Избори ще се проведат в 69 държави по света.

Над 460 секции за гласуване са обособени в чужбина

Рекорден брой секции ще бъдат обособени, за да може сънародниците ни в чужбина да упражнят правото си на глас на 4-ти април за избор на...

Решението на ЦИК е прието в петък, 12 март, в 22 часа и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд чрез ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

С пълния списък на избирателните секции във всяко място може да се запознаете на следния адрес: https://www.cik.bg/bg/decisions/2212/2021-03-12?fbclid=IwAR34o_riM1aMgJ-XoPSBx1h4sSlvuro0YCItwsAg1f0QrL5c5r4M9ZjD7u4

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com