В БУЛСТАТ регистъра "изтекоха" личните данни на над 300 000 българи

12031
В БУЛСТАТ регистъра "изтекоха" личните данни на над 300 000 българи
Снимка: iStock/Guliver

Своеобразен теч на лични данни се получи в БУЛСТАТ. В регистъра освен професионалните данни на голяма част от самоосигуряващите се са и всичките им лични данни - постоянен и домашен адрес, имейли, телефони и т.н., съобщи БНР.  

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

От 4 януари: В регистъра БУЛСТАТ вместо ЕГН - 9-цифрен код

ЕГН в регистър БУЛСТАТ се преобразува в 9-цифрен код от 4 януари 2022 г. Тази промяна не изисква от потребителите да подават документи ...

Според адвокат Гергана Върбанова, която е проверила новия ЕИК номер, като провериш "Детайли по справката", виждаш ЕГН, рождена дата, но дори постоянен адрес, настоящ адрес, адрес по месторабота или по упражняване на дейност. Някои колеги казаха, че са публикувани дори мейлите им, добави тя. Никой не е давал информирано съгласие за каквото и да било, категорична е Върбанова. По думите ѝ, всеки може да отвори и да види къде живеете - как това е релевантно за адвокати или вещи лица, които решават важни съдебни дела.

Според замисъла новите 9-значни ЕИК "ще осигурят защита на личните данни на физическите лица, регистрирани като самоосигуряващи се в регистър БУЛСТАТ, чийто код в момента е 10-цифрен и съвпада с тяхното ЕГН". Промяната е в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR)". Но според Върбанова случилото се е нарушение, макар и не нормативно.

Течът на лични данни - волен или неволен, засяга над 300 000 души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. "фрийланс".

По предварителни данни от последното преброяване към 7 септември 2021 г. работещите българи са близо 2 426 000 души. Същевременно по данни на НСИ от 2019 г. страната ни поддържа голям публичен сектор с относително стабилен дял, като около 1/4 от всички наети лица с включени МО и МВР работят за държавата.  

Кирил Петков се закани да съди адвокат заради твърдение за лични данни и ваксини срещу коронавирус

Кирил Петков се закани да съди адвокат Мариана Христова. Повод за това стана изявление на адвоката в предаването "Въпросите" по TV1 Бъл...

По този начин се оказва, че засегнати от проблема с новите ЕИК номера и публикуването на всички лични данни на самоосигуряващите се у нас, са 1/6 от всички работещи българи, извън държавните служители и публичният сектор.  

Още: Информация за изтичане на лични данни може да получим и по телефона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com