В МВР знаели за връщането на Васил Божков два дни по-рано

7157
В МВР знаели за връщането на Васил Божков два дни по-рано
Снимка: БГНЕС

МВР е имало вътрешна информация, че Васил Божков ще се върне в страната два дни преди пристигането му на 25 август. Това обяви днес подалият оставка главен секретар на МВР Петър Тодоров пред БНР. Миналия петък бизнесменът се завърна от ОАЕ в България и беше арестуван.

Първоначално МВР и прокуратурата не казаха, че са знаели предварително за полета на Божков до София, а самият той обяви в аванс пристигането си и беше задържан на летището. След това от прокуратурата съобщиха, че има писмо от бюрото на Интерпол в Обединените арабски емирства, което е уведомило българското бюро за взето решение за екстрадиране на Божков заради обвинението за пране на пари. В писмото се пояснява, че това ще стане в петък – 25 август, с директен полет от Дубай до България. Божков и защитата му пък настояват, че той не е екстрадиран, а властите в ОАЕ са му разрешили да се върне, след като той е изразил изрично такова желание. Още: Екстрадиран, експулсиран или доброволно прибрал се: Експерти за връщането на Васил Божков

Позицията на МВР

"Ние имахме по вътрешна линия информация два дни преди това, че това пътуване ще се осъществи", поясни днес Тодоров.

"Екстрадицията се прави на база на съдебен акт, но такъв ние нямаме от ОАЕ. Имаме само мейл, но не и съдебен акт. Изискано е, ако има такъв, да ни бъде изпратен", каза още той.

"Един партиен лидер поиска смяната ми"

Тодоров твърди, че не вътрешният министър Калин Стоянов, а "един партиен лидер" стои зад искането на кабинета за смяната му.

Преди ден Тодоров подаде оставка, след като президентът Румен Радев официално отказа да изпълни предложението на правителството да го отстрани от поста. Към него бяха приложени мотиви на Стоянов, свързани най-вече с зачестилите смъртни случаи на полицаи покрай засиления трафик на нелегални мигранти през страната.

"Когато вече беше встъпил в длъжност и след посещението на един партиен лидер в кабинета на министъра, бях извикан няколко часа по-късно и, гледайки така надолу в земята, зачервен целият, ме попита няма ли да си подам оставка, тъй като имало напрежение около длъжността ми", каза Тодоров, визирайки вътрешния министър, но без да изясни кой е партийният лидер. Още: След сблъсъка за МВР: Радев може да забави указа за освобождаването на главния секретар

По думите на главния секретар в оставка той не е получил отговор от Стоянов в какво точно се изразява това напрежение. Затова Тодоров смята, че “явно към този момент не са били написани тези опорки, които впоследствие бяха изведени”. 

Той подава оставка за втори път от поста. Първият път беше през миналата есен заради смъртта на пореден полицай при преследване на трафиканти на мигранти, но президентът не я прие. Сега отново на ход е Радев, който по закон назначава и освобождава със свой указ главния секретар на МВР. 

Междувременно вицепрезидентката Илияна Йотова определи искането на кабинета за смяна на професионалния ръководител на МВР като “агресивна политизация в системата”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com