В Панагюрище, Костинброд, Трявна и Дряново се изпълнява проект за преход към чиста енергия

2542
В Панагюрище, Костинброд, Трявна и Дряново се изпълнява проект за преход към чиста енергия
Снимка: anncapictures / Pixabay

Проект за преход към чиста енергия се изпълнява в общините Панагюрище, Костинброд, Трявна и Дряново. Проектът „Активни граждани за енергийно независими общини“ се изпълнява от „Асоциация на българските градове и региони”, Институт по предприемачество, устойчиво развитие и иновации, Български енергиен и минен форум“ и B16 Urban Energy AS, Осло, Норвегия.

Основната му цел е да повиши гражданската осведоменост и енергийната демокрация в четирите общини чрез колективни действия за подкрепа на енергийния преход. Финансиран е с подкрепата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

На производството и използването на енергия се дължат повече от 75% от емисиите на парникови газове в ЕС. Затова декарбонизацията на енергийната система на ЕС е от решаващо значение за постигането на целите в областта на климата за 2030 г. и за дългосрочната стратегия на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Европейският зелен пакт е съсредоточен върху 3 основни принципа за прехода към чиста енергия, което ще спомогне за намаляване на емисиите на парникови газове и за подобряване на качеството на живот на нашите граждани: гарантиране на сигурно енергийно снабдяване на ЕС на достъпни цени; изграждане на напълно интегриран, взаимносвързан и цифровизиран енергиен пазар на ЕС; даване на приоритет на енергийната ефективност, подобряване на енергийните характеристики на нашите сгради и развитие на енергиен сектор, основан до голяма степен на енергия от възобновяеми източници.

Европейската комисия прие набор от предложения, чиято цел е политиките на ЕС в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. в сравнение с равнищата от 1990 г. 

Десет са ползите от включването в енергийна общност.

Първата е, че ще се изгради система, необходима за справяне с климатичната криза. Общностите от възобновяеми енергийни източници пренасочват парите, определени да финансират системата за изкопаеми горива. 3. Може да се намали енергийната бедност в съответния район. Ще произвеждат своя собствена възобровяема енергия, ще опознаят съседите си и ще укрепят общността си. Ще се създадат пространства за обучение на хората по въпросите на енергията, климата и демокрацията. Парите ще се запазят локално в съответната общност, ще покажат на другите общности какво е възможно, ще допринесат за създаването на по-местна, по-кръгова икономика. И като цяло всеки може да изгради света, който иска да види.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com