В последния момент номинираха Борислав Сарафов за член на ВСС

3382
В последния момент номинираха Борислав Сарафов за член на ВСС
Снимка: БГНЕС

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов последното предложение за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите. Това съобщи пресцентърът на съвета.

Вчера, 27 март, изтече крайният срок за кандидатури от прокурорите в системата. Местата са четири, а номинираните са освен Сарафов още 12 обвинители.

На първа инстанция: Ако си висш прокурор, може да обиждаш подчинени "по служба"

Обидата на работно място от по-висшестоящ що се отнася до прокуратурата е оправдана, ако става въпрос за служебни отношения. Това на пр...

Останалите кандидати са Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Галина Стоянова, зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура - Пловдив, Ивайло Медаров – заместник окръжен прокурор на София, и Пламен Найденов, шеф на Окръжен прокурор - Перник.

Другите са Огнян Дамянов, Магдален Маринов, Гергана Мутафова, Пламен Марков, Георги Кузманов и Мери Найденова.

"Сред колегите си г-н Сарафов е познат като почтен магистрат, с високи професионални качества. През последните 10 години от трудовата си биография ръководи и координира работата по дела с изключително висока фактическа и правна сложност. Работил е по голяма част от най-знаковите дела, водени срещу фигури от организираната престъпност. Считаме, че г-н Борислав Сарафов би бил достоен да бъде избран за член на Висшия съдебен съвет, за което притежава необходимите лични, професионални и нравствени качества", се казва в предложението за номинацията.

Освен Сарафов още един заместник на главния прокурор - директорът на Националната следствена служба Евгени Диков, също е кандидат за член на съвета от квотата на следователите.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отива на съд заради натиск

Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е подал граждански иск за 26 000 лева срещу зам.-главния прокурор Борисл...

Мандатът на Висшия съдебен съвет изтича през октомври тази година. След промените в Закона за съдебната власт от миналото лято изборът от квотата на магистратите - и за съдиите, и за прокурорите, ще става пряко, на принципа един глас - един магистрат.

Борислав Сарафов беше кандидат за главен прокурор при избора на Сотир Цацаров. Но след това той го покани за свой заместник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com