Валентин Радев: Националният оперативен щаб работи постоянно

2104
Валентин Радев: Националният оперативен щаб работи постоянно
Снимка: БГНЕС

Със заповед на премиера от 30 ноември бе сформиран щаб за контрол и координация във връзка с прогнозите за усложнена метеорологична обстановка. Задействан е планът за действие при наводнения, усилени валежи и вятър. През целия ден днес събирахме информация от регионалните щабове, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БГНЕС.

Количествата на валежите днес са малко по-ниски. Очаква се през тази нощ те да стигнат своя пик в районите на Югозападна България и Родопите. През идните дни: в неделя валежите ще са основно в Родопите, в понеделник, ще е топло, но ще започне да нахлува по-студен въздух от северозапад, но валежите ще се успокоят. В понеделник в планините ще вали сняг над 1700 м. Вятърът стихва още днес - обобщи накратко метеорологичната прогноза директорът на НИМХ – БАН проф. д-р Христомир Брънзов.

Радев: Предприели сме превантивни мерки заради очакваните обилни валежи

Предприели сме превантивни мерки предвид очакваните обилни валежи. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на извънре...

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов представи информация за ситуацията днес. Прогнозата се сбъдна, валежите са обилни и заедно със снеготопенето предизвикаха усложняване на обстановката. За радост, никъде на територията на страната няма критична ситуация. На територията на областите Благоевград, Перник и Кюстендил има спорадично излизане на по-малките реки от коритата, които не представляват опасност за хората и имуществото. В областите Пловдив, Хасково, Пазарджик и Кърджали няма регистрирани произшествия. Разпореденото наблюдение на критичните точки и язовирните стени продължава и през нощта и стриктно се следи за изпълнението. Предвид прогнозите ще дадем указания за повишаване на готовността в няколко общини - Златоград, Крумовград и Елхово.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обобщи данните за столицата: най-силни бяха дъждовете в южните и западните райони на София и паралелно с обилното снеготопене имахме критични моменти и участъци. Сигналите са общо 44 – повечето за образували се завирявания. Екипите реагираха за почистване на шахти и отводняване. Две къщи в Мало Бучино са наводнени заради излизане на реката от коритото, но с помощта на тежка техника екипите на пожарната са се справили вече със ситуацията, продължава отводняването на къщите, като жена от единия имот е била изведена. Повишени са нивата на реките в тези райони на София. Кметовете и в Иваняне, Връбница и в район Сердика продължават наблюдението, след като през деня нивата на реките се повишиха, но вече нивата са спаднали. 10 екипа на аварийното звено на общината и Столичният инспекторат приемат и отработват сигнали и са в непрекъсната координация със СДВР и екипите на пожарната.

Във връзка с обстановката по поречието на р. Искър и малките реки, които се вливат в нея уточнихме мерки къде да бъдат подсилени екипите и да бъде преместена техника – особено в тесните участъци и на местата, където преди време е имало наводнения, за да сме готови ако нивата продължават да се вдигат, поясни министър Радев.

Електроенергийната система на страната е стабилна, в рамките на електроенергийния системен оператор няма аварии. По отношение на трите електроразпределителни предприятия на територията на страната – има епизодични проблеми с електрозахранването на общо 14 000 клиенти на ЧЕЗ в областите Кюстендил, София и Благоевград, като 40 екипа работят за отстраняване на повредите до няколко часа. Енергийната система е стабилна – на територията на Енерго Про и EVN няма населени места без ел. захранване. Тъй като НЕК стопанисва най-големите комплексни язовири в страната, важно е да съобщим, че те са в необходимата кондиция и свободният им обем е над 30%, съобщи министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов свика кризисния щаб в Бургас

Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещение на кризисния щаб в община Бургас за ситуацията в районите, пострадали при последните ...

Нормална е пътно-транспортната обстановка в страната към момента. Затворен е единствено пътят Велинград - Септември за извършване на оглед след пътен инцидент. Две са тежките произшествия през последните часове – на територията на областите Велико Търново и Враца, като причините за тях най-вероятно не са свързани с метеорологичната обстановка. Директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски призова водачите да шофират с повишено внимание и съобразена с обстановката на пътя скорост.

Няколко са армейските формирования, които имат готовност да оказват помощ на населението във връзка с усложнената обстановка – те са на територията на Благоевград, Смолян, Хасково, София и област София. По решение на Националния щаб и със заповед на министъра на отбраната командирите по места са в тясна връзка с областните и общинските управи и са в готовност за оказване на помощ. Военно-полицейски сили и ВМА също имат готовност за реакция в помощ за хората в застрашените места в случай на нужда, съобщи бригаден ген. Иван Ортомаров, директор на Дирекция „Операции и подготовка“ в МО.

В заседанието на Националния щаб участваха и министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com