Вече има проверка заради СРС-то за избора на Камен Ситнилски за член на ВСС

7777
Вече има проверка заради СРС-то за избора на Камен Ситнилски за член на ВСС

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи днес, че е възложил на отдел "Инспекторат" да извърши проверка на двама магистрати във връзка с разпространените записи от СРС, свързани с избора на Камен Ситнилски за член на ВСС, предаде репортер на БГНЕС.

"Записите от СРС са действителни, резултат са от експлоатирани съвсем законно СРС-та, и те са експлоатирани по действащо висящо наказателно производство, срещу магистрат", призна Цацаров.

От инспектората ще бъдат проверени апелативният прокурор на Бургас и окръжният прокурор на Хасково. Ако за тях се установят нарушения, ще действам съответно правомощията на закона, категоричен е главният прокурор. "Записите са резултат от СРС, то е по искане на бившата ГДБОП. До 19 април тези записи са пребивавали в БОП, след 19 април 2013 година са приобщени с постановление на наблюдаващия прокурор към делото", обясни Цацаров.

Той изрази удовлетворението си от факта, че вчера правната комисия на парламента прие промени в законодателството, според които данните, събрани от СРС-та, вече няма да бъдат класифицирана информация. Опасявам се, че ще изтекат още СРС-та по много други случаи, ето защо положението, при което те не са класифицирана информация, звучи много добре, заяви Цацаров.

Цветан Цветанов

Каквото е положението за всички останали, такова е и за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Така Цацаров коментира факта, че на Цветанов му се налага да премине през процедурата за криминална регистрация като криминално проявен.

Процедурата е разписана в наредба, подписана от самия Цветанов, сега на него му се налага да спаси собствената си наредба. Ако на хиляди хора са повдигнати обвинения и те са преминали тази процедура, какъв е мотивът само на един човек тази процедура да не бъде приложена и то по норматив, който самият той е създал, коментиразаяви Цацаров.

Тъжното е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща – първо, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не и второ, че собствената ти наредба противоречи на Конституцията. Ако го осъзнаваш в момента, в който наредбата засегне собствените ти права, това означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал, и в момента, в който тя е засегнала правата на хиляди хора, каза още главният прокурор.

Нов държавен орган ще се разпорежда със СРС

Промените на второ четене в Закона за специалните разузнавателни средства вече са факт. Те бяха приети без дебат и без да има изказвани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com