Вече имаме осъден за проповядване на радикален ислям

11124
Вече имаме осъден за проповядване на радикален ислям

Върховният касационен съд потвърди на трета инстанция първата в България присъда "за престъпление срещу Републиката и проповядване на радикален ислям".

53-годишният бизнесмен от Хасково Кадир Кадир е осъден условно на една година лишаване от свобода за разпространение на идеите на турски радикален орден.

Разследването срещу Кадир Кадир започна през 2009 година, когато от районното мюфтийство в Хасково е изпратен сигнал до ДАНС, че той проповядва радикален ислям и разпространява религиозна литература.

"Това са радикални такива течения, които, крайната цел е именно това, е именно тази, което се случи наскоро в Бургас. И това е зародишът, това е началото", заяви пред БНТ Антон Попов, прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково.

Според обвинението бизнесменът влизал с още няколко човека в джамията след петъчната молитва и там проповядвали идеологията на турския орден "Хакикат". От прокуратурата смятат, че осъдителната присъда ще послужи като урок.

Оказа се, че мюсюлманите в Хасково са забравили за случая с Кадир Кадир. От районното мюфтийство казаха, че в джамиите няма място за радикални идеи.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com