Вече получаваме фишовете за пътни нарушения и на смартфона си

8239
Вече получаваме фишовете за пътни нарушения и на смартфона си
Снимка: БГНЕС

На прага на коледните празници - дълги задръствания в големите градове и тапи по пътищата между тях. В столицата през целия ден движението беше изключително затруднено. Междувременно стана ясно, че „Пътна полиция" вече ни информира за засечени с камери нарушения на пътя по Viber и чрез имейл.

Новата система работи от октомври месец тази година и освен уведомителна функция, дава възможност за плащане на глобата онлайн, стига да имаме електронен подпис. Ако пътувайки за празници нарушим закона, караме с превишена скорост и бъдем засечени, то е много вероятно да получим съобщение в чат приложението Viber, с което от МВР уведомяват, че ни е бил издаден фиш. Това съобщение идва с две хипервръзки - една, с която проверяваме за какво сме били глобени, и втора, през която можем да платим онлайн. И двете се случват в платформата за сигурно електронно връчване на МВР. Самото прочитане на съобщението не означава, че то официално е било връчено, предава NOVA. 

Още: Започва акция срещу пияни и дрогирани шофьори

Чакането в задръстване изнервя, а изнервените от чакане шофьори често карат с превишена скорост, за да наваксат време. Така е направил и Даниел Пенев. Малко след това обаче получава съобщение във Viber от МВР. „Първоначално се замислих дали не е нещо фалшиво, нещо, което може да източи средства без мое разрешение", признава той. След щателна проверка разбира, че съобщението в действителност е от "Пътна полиция" и в действителност дължи глоба. Оказва се, че Даниел е бил един от първите, които са били уведомени за фиш чрез новата система на МВР. Смята, че този метод е по-удобен, защото не се налага да чакаш патрул да те спре, за да разбереш какви глоби са ти направени.

Съобщенията са само уведомителни

Системата има за цел да улесни административните процедури в полицията. „Всички съобщения съдържат основната информация - че е издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушител, който е собственик на МПС", обясни комисар Мария Ботева от „Пътна полиция".

Още: На границата: МВР пак гони за неплатени глоби на пътя, било само със справки

Отварянето на съобщението в чат приложение или електронна поща обаче не означава, че то официално е било връчено. Те са с уведомителен характер и не водят до административно-наказателна отговорност. Съобщението идва и с два линка. Потребителите с електронен подпис и регистриралите се в платформата за сигурно електронно връчване на МВР, могат да проверят какво е нарушението им и да платят по банков път. Фишът се счита за връчен при влизане в платформата.

Според автомобилния експерт Румен Дунев подобна мярка служи за превенция и ще доведе до по-малко катастрофи на пътя. „По този начин ще изчезне чувството за безнаказаност. Ако едно семейство тръгне от София към морето и на Ихтиман разбере, че е 600 лева назад с бюджета за отпуската, най-вероятно ще кара в рамките на закона", смята той.

Още: 15-годишен шофирал мощна кола: Сезират ДАЗД

МВР ще следи за нарушения по празниците с близо 300 камери, 900 мобилни екипа и 700 устройства за тестване за употреба на алкохол и наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com