Вече са у дома: Евакуираните от Тел Авив българи кацнаха в София

4671
Вече са у дома: Евакуираните от Тел Авив българи кацнаха в София
Снимка: Източник на Actualno.com

Евакуираните българи от Тел Авив кацнаха в София, съобщиха техни близки за Actualno.com. Стана ясно, че това е първата група, която е евакуирана успешно. Тя се състои от 92-ма българи и един хърватин. Има организационна готовност да бъде изпратен втори полет, тъй като има други българи в Израел, като за втория полет има записани 68 наши сънародници. Страната ни е била първата, организирала държавна мисия за евакуацията на територията на Израел. 

Сънародниците ни излетяха около 16.00 ч. днес от израелската столица с правителствения "Еърбъс" заради войната в Израел.Те прекараха нощта на международното летище там, а с тях на борда беше министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

„Слава Богу се прибрахме живи и здрави в България. Просто сме благодарни. Посрещнаха ни, даже и в самолета. Не ни оставиха нито гладни, нито жадни“, каза един от евакуираните българи пред медиите.

Сънародниците ни бяха посрещнати от вицепремиера Мария Габриел, председателя на Народното събрание Росен Желязков и други. ОЩЕ: Излетя правителственият "Еърбъс", който евакуира българите в Тел Авив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Как държавата ни е осъществила полета?

"Най-важното е ,че докарахме хората живи и здрави. Там е потресаващо. Искам да благодаря специално на екипа, който работи", каза Гвоздейков пред журналисти. Той заяви, че много трудно се получава разрешение за полет, като за да се случи, той е бил дефиниран като дипломатически. 

"Трябва да се отбележи адекватната навременна реакция на българските власти, за което заслужават поздравление", каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

Действията на българската държава

"Добре дошли на сънародниците ни, които успяха безопасно да бъдат придвижени от Израел в България благодарение на самолетния полет, който успяхме да организираме с министър Гвоздейков4, каза Мария Габриел

Тя поясни, че още с получаването на информацията за атаки на "Хамас", е бил сформиран кризисен щаб към МВнР. "Този кризисен щаб идентифицира и установява контакт с краткосрочно пребиваващите българи на територията на Израел. Те са по различни причини там - конференции или туризъм", уточни вицепремиерът.

България подкрепя Израел

Габриел каза, че е разговаряла с външния министър на Израел, като България подкрепя и е солидарна с Израел. Външният министър заяви, че до момента няма заявка за евакуация от нашите дипломати. Мисля, че когато говорим за дипломатите, е много важно да останем координирани на ниво ЕС.ОЩЕ: Мария Габриел осъди атаките срещу Израел 

От своя страна председателят на парламента Росен Желязков каза, че е важна солидарността на България с Израел, но и да не забравяме ,че светът се движи в една доста неприятна ситуация на ентропия, която не вещае добри събития. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com