Вежди Рашидов: БАН не е институция за политически натиск и шантаж

2893
Вежди Рашидов: БАН не е институция за политически натиск и шантаж
Снимка: БГНЕС

Вежди Рашидов излезе с позиция в подкрепа на учените от БАН, които обвиниха свои колеги, че използват името на институцията за "политически игри" и цели, искайки оставката на правителството. Изявлението е в качеството на Рашидов като член-кореспондент на БАН и председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и е разпространено от Комисията.

Според учените, покрепящи контраписмото, колегите им уронват престижа на БАН и го използват като трамплин за лични амбиции. Според тях ядрото на "това активно мероприятие" е дълбоко обвързано с Българската социалистическа партия. Впечатление през годините е правел и синхронът между позициите на „Позитано“ 20 и учените около проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов, проф. Емануел Мутафов и проф. Росица Николова. В писмото си учените изказват подозрения за тристранна договорка между БСП, президента Румен Радев и лидера на протестната група проф. Лъчезар Аврамов за министерско място в подготвяното служебно правителство, срещу подклаждането на "научно въстание".

Именно тази позиция покрепя Рашидов. "Заставам категорично зад Отвореното писмо на свободните учени от БАН проф. Симеон Съйнов и ст.н.с.д-р Георги Райчевски и се противопоставям на опитите името на Академията да бъде използвано за политически натиск и шантаж", заявява той.

БАН: Връщаме дарението на Пеевски

Вече са 252-ма учените от Българската академия на науките, които настояват за оставката на правителството и на главния прокурор, както ...

Ето и цялото изявление на Вежди Рашидов:

"На протестите днес аз не виждам да присъстват българските лекари, които месеци наред денонощно работят за предпазване и лекуване на българските граждани от коронавируса, не виждам нито един от големите и достойни български творци, които се борят за запазването на българския дух и на българската култура в трудни дни на пандемия, не виждам българските инженери и работници от предприятия, не виждам и земеделците, които са на полето и събират житото, за да имат и през тази зима българите своята прехрана, не виждам българските учители, които се подготвят за новата учебна година и на които разчитаме за образованието на нашите деца, както не виждам и големите българските учени, благодарение на които българската наука се развива така, че да е уважавана в Европа и света.

Не бих могъл да приема, че една група хора, някои от които с неясни биографии, си позволява да си присвои понятието народ. Тогава трябва да си зададем въпроса другите какви са – не са ли народ? Кое е народът – протестиращите по площадите или тези, които всеки ден са на работните си места. За да имаме народ са необходими работещите и градивни хора, а не хора, които от сутрин до вечер демонстрират агресия, цинизъм, вдигайки бесилки и носейки ковчези за бъдещето, които окупират незаконно градове, които нападат брутално майки с деца, чупейки имуществото им. Недопустимо е поругаването на сгради паметници на културата като ги обстрелват с яйца и домати. Тези продукти не са оръжия срещу сгради, а биха послужили за храна на нуждаещите се. Ами спирането на метрото не беше ли вандалски акт, който хвърли в ужас и стрес гражданите на София. Нима не е посегателство обсебването на кръстовища, които принадлежат на всички, търкалянето на парапети, пейки и кашпи, барикадирането на възлови места? Навсякъде по света собствеността е неприкосновена.

Учени от БАН: Повече така не може! Оставка!

"Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни". Това се казва в отворено писмо от ...

Не за това съм живял и работил близо 70 години. Благодаря за такава „демокрация“!

А работата на БАН е да излезе от старите наследени привички и да влезе в ролята си на свободна научна организация, подмладена, енергична и жива, каквато всъщност е създадена някога. Именно затова подкрепям демократично мислещите учени и заставам до тях без политическите си пристрастия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com