Вятърът на Шиша Пангма пречи на хеликоптерите да излетят

7104
Вятърът на Шиша Пангма пречи на хеликоптерите да излетят
Снимка: Grand и Joy Optics

"Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където на 3 май изчезна българският алпинист Боян Петров. Лошите атмосферни условия не позволяват на спасителните хеликоптери на „Симрик Еър“ да излетят. Спасителите и пилотите са в подножието на върха в селището Нялам в готовност да започнат издирването". Това съобщи пред „Дарик“ Каруна Манандхар от авиокомпанията.

В случай, че вятърът не стихне, те ще пренощуват в тибетското село и ще продължат мисията си утре, както впоследствие стана ясно, че ще бъде. Екипът се състои от трима пилоти и трима спасители, сред които е алпинистът с няколко световни рекорда Мингма Шерпа, който изрази надежди, че Боян Петров има 50% шансове за оцеляване. Два са маршрутите за полет до мястото, откъдето ще започне претърсването. В интервю за „Дарик“ по-рано тази седмица Шерпа каза, че според него Петров може да е в заледен участък между трети лагер и върха. 

Лошото време продължава да затруднява издирването на Боян Петров

Лошото време в района на връх Шиша Пангма продължава да затруднява издирването на Боян Петров. Това стана ясно по време на извънреден ...

„Симрик Еър“ е извършвала множество такива операции, но за пръв път извън Непал, посочи Каруна Манандхар от авиокомпанията.

„Два от хеликоптерите ни излетяха сутринта с екипажа и оборудването, пресякоха границата и в момента се намират в селището Нялам в Китай. Не можаха да се издигнат заради силния вятър. Налягането от вятъра е твърде голямо, затова вертолетите са кацнали в Тибет. В постоянен контакт сме с нашите капитани и пилоти“, заяви Манандхар.

„В екипа има специалисти по спасяване. Ако видят възможни следи, ще започнат да летят над този район и ако видят нещо, могат да кацнат. Ако няма подходящо място за кацане, не е проблем. Хората, които са в екипа, са специалисти по спасяване с въже. Те са в състояние да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по издирване и спасяване“, допълни Каруна Манандхар.

„Провеждали сме много такива спасителни операции, но не в този район. Той е в Китай, извън Непал, извън нашата страна. В Непал сме извършвали множество акции по издирване и спасяване. Преди няколко месеца, например, намерихме двама тайвандски алпинисти. Единият, за щастие, беше жив. Направихме две акции с въжета. Спасили сме много хора в Непал, но извън страната сме за пръв път“, допълни тя.

Ад по форумите за Боян Петров

Силно се надявам хората, които пишат по форумите, да не са представителна извадка на българския народ. Но се опасявам, че са. Страшни н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 7 май 2024 г.

Бивша манекенка стана директор на Държавен фонд "Земеделие"

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com