ВКС: Дворецът Саръгьол е на дъжавата

2576
ВКС: Дворецът Саръгьол е на дъжавата
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) се е произнесъл, че дворецът Саръгьол е на държавата, съобщи "Правен свят". Това е второто дело за имотите на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок, по което се произнася окончателно решение. През 2012 г. съдът постанови, че и дворецът Кричим не принадлежи на бившата царска фамилия. Все още окончателно не са приключили делата за Ситняково, Царска Бистрица и Врана, както и за над 16 000 дка гори в Рила.

За да си вземе обратно Саръгьол, държавата трябва да плати 6630 лв. за разноските, които наследниците на царете Фердинанд и Борис III са направили за него, пише в. "Сега". 

Зам.-председателите на ВКС няма да бъдат сменяни

Съдиите от Върховния касационен съд решиха да запазят досегашните заместник-председатели на съда. Това стана ясно след гласуване на вър...

В мотивите към решението се казва, че Сакскобургготски и сестра му няма как да наследят имота, тъй като и цар Фердинанд, и цар Борис III не са го придобили по давност. Двамата монарси са владели имота по-малко от 20 години, които се изискват по отменения Закон за давността, за да придобият собственост. Абдикацията на Фердинанд през 1918 г. също не е основание Борис III да наследи имотите от баща си, смятат съдиите.

Според тях решението на Конституционния съд от 1998 г., с което беше отменен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III и техните наследници от 1947 г., не възстановява положението отпреди приемането на противоконституционния закон. Без парламентът да приеме специален закон за царската реституция, съдът не може да признае правото на собственост на Симеон и Мария-Луиза, обяснява ВКС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com