X
 
 

Властта иска арестите да остават в тайна до 48 часа

6462 6
photo of Властта иска арестите да остават в тайна до 48 часа
Снимка: Getty Images/Guliver
Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете - до 24 ч. Така дори майката може да не научи цяло денонощие, но пък задължително ще трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето.

Текстът, който може да разшири значително и без това многото възможности за злоупотреби, е записан в правителствен законопроект за промяна на Наказателния кодекс (НК). В неговите преходни и заключителни разпоредби се изменят немалко разпоредби в НПК, пише в. "Сега".

ВКС иска Конституционният съд да отмени преместването на делата за корупция

Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционни последните промени в НПК, с които делата...

ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата. Становището й гласеше, че така формулирана, разпоредбата не отчита важни детайли като изискването на директива "временното ограничаване на правото да се прилага в изключителни случаи". Липсваше и изискването компетентните органи задължително да разгледат възможността друг, посочен от задържания, да бъде уведомен за задържането. Сега ГЕРБ опитва наново да вкара същото правило.

В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец. Новата идея е арестантът вече да има пълната свобода да посочва кой незабавно да бъде уведомен за положението му. Според авторите на проекта така досега всъщност се ограничавало правото на обвиняемия да иска например уведомяване на партньор, с когото живее без брак.

С благовидните мотиви се предлагат и редица изключения, позволяващи на разследващите да не спазват правилата. Предлага се нов текст: "Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа". Решението за това ще се вписва в постановление, което ще може да се обжалва в съда.

Авторите на идеята твърдят, че ставало дума за отказ да се уведоми конкретен човек, за когото има съмнения, че е съучастник или че може да укрие доказателства. Например на обвиняемия може да не се даде право да се обади на съпругата си, защото тя може да укрие откраднато от него. Отказът да бъде уведомен един не означава, че арестуваният не може да посочи друг за връзка, твърдят те. Според тях мярката е насочена най-вече към членовете на организирани престъпни групи - при арест на един от бандата той да не може да предупреди някого от останалите и да се стигне до прикриване на доказателства или бягство.

ВКС няма да публикува присъди, преди осъдените да влязат в затвора

В разрез с правилата за публичност на правораздаването Върховният касационен съд (ВКС) вече няма право да публикува незабавно на сайта ...

В същото време този текст развързва ръцете за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с който живее, и да му бъде отказано. Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и колко пъти може да има такъв отказ и за колко души. Освен това отказът може да се аргументира с разтегливи понятия като "неотложна необходимост", предотвратяване на "настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност" на кое да е лице. Още по-общ аргумент пък е предотвратяване на "ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • БХК 5 БХК преди 10 месеца Профил на трол?
  Ужас!!!! Как само се погазват правата на престъпниците! Най-важната роля на правосъдието е защита на престъпника, а с промяната - направо прилагат терор към нарушителите на закона - та това е НЕДОПУСТИМО, осъзнайте се, бе!Живеете в Бг.- не нарушавайте статуквото!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Цецка да ходи първо да ги пробва правилата на неин гръб за 2 дена не повече,че току виж я намерат провиснала
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Малко е,трябва доста повече да бъде този срок !
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Например..........90 дни?
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А властта не се ли усеща, че иска прекалено много? Доколкото ми е известно, така са действали само НКВД и ГЕСТАПО. Не знам в други държави да има такъв закон... А как е в Европа? Някой знае ли? Щото нали все се сравняваме и казваме "В Европа е така".
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Явен признак, че живеем в диктатура.
Последно в Актуално