Военният министър е против закриването на полигона в Змейово

4210
Военният министър е против закриването на полигона в Змейово

"Определено има нужда от полигона в Змейово", заяви по БНТ министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод предстоящия местен референдум в Стара Загора за съдбата на полигон "Змейово".

Министърът обясни, че полигонът се използва от армията и от боеприпасната индустрия. "Потребността от полигона ще остане. Това е конституционен въпрос. Въпросът е може ли местната власт да вземе решение за обект от национално значение. Въпросът е какво значи това допитване за страната", каза Тагарев.

Започва информационната кампания за местния референдум в Стара Загора

От днес започва информационната кампания за популяризиране на предстоящия местен референдум с въпрос: „Да бъде ли закрит Централе...

Той припомни, че решението беше вече атакувано от Окръжна прокуратура в Стара Загора. Искането е постъпило с известно закъснение и по формални причини не е взето предвид. Това е показателно за отношението и на съдебната власт, коментира Тагарев.

"Няма как да се съобразим с решението от референдума. Не знам защо всички са се вторачили в полигона. Нека да вземат предвид и други замърсители около Стара Загора", призова Тагарев. Той обясни, че при експлоатацията на полигона има уникална прозрачност. Въпросът за гражданите на Стара Загора е да видят откъде идват замърсяванията, добави той.

"Хората, които работят в МО, са назначени по всички законови изисквания", коментира той по повод пенсионираните военнослужещи. "Нямам юридическа възможност да предприема мерки, и да искам", добави той." Започнахме обществено обсъждане, за да видим как трябва да изглежда службата в армията", припомни Тагарев.

"Пенсионирани военнослужещи и служители на МВР работят не само в МО, но и в много други. Това не е въпрос само на МО, смятам, че се преекспонира", заяви военният министър и подчерта, че смята, че този въпрос е изключително важен.

Съдът и партиите единодушни - да има референдум за Змейово

Административният съд в Стара Загора отхвърли жалбата на Районната прокуратура в града за референдума, свързан с бъдещето на полигона в...

По повод днешния празник на Българската армия и предстоящия след малко повече от час военен парад, според министъра, армията ще се представи добре. Армията функционира по начин, по който е решило обществото чрез своите представители в Народното събрание, каза Тагарев.

"Правим всичко възможно, за да може България да има армия. Не ни достигат средствата, за да може тази армия с тази численост да бъде наистина добра, да изпълнява своите задължения и да гарантира сигурността на страната", заяви военният министър.

"Армията днес тежи на обществото като бюджет три пъти по-малко, отколкото в края на Студената война", каза Тагарев. "Иска ми се в следващите години да видим задържане на ниво от 1,5% от БВП и повишаване с излизането от кризата към 2%, добави той. Трябва да се поддържа такъв процент, за да може да се гарантира сигурността ни", подчерта министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...