Военното министерство се тресе от скандал заради парашути

28102
Военното министерство се тресе от скандал заради парашути
Снимка: БГНЕС

Скандал разтърсва Министерството на отбраната заради търг за доставка на парашути на стойност 1 милион и 600 хиляди евро. Страната купува германски, а получава като дарение американски. Поръчаните германски парашути обаче не отговарят на заложената спецификация. Ведомството не приема доставената специална продукция, съобщава БТВ.

Първите 32-та парашута на стойност около 500 хиляди лева са доставени преди месец, но до днес специалните сили и комисията на военното министерство отказват да ги приемат.

В констативния протокол на инспектората, с който телевизията разполага, е записано, че парашутите не съответстват на техническото задание. Разликата е в диаметъра и дължината на вървите. Липсват концентрични усилващи ленти, които осигуряват безопасното кацане при скъсан парашут.
 
Техническия директор на германската фирма обаче е категоричен, че изделията отговарят на заданието. Йорн Хервинг уточнява, че няма международен начин на мерене, но техният отговаря на стандартите.

Ръководството за експлоатация на парашутите може да бъде открито в италиански сайт. Несъответствията с българското задание съвпадат с констатираното от комисията.

Търгът за доставка на парашутите е обявен 13 август 2013 година по времето на министър Ангел Найденов от правителството на Орешарски. Трябва да бъдат доставени 156 парашутни системи купол и 26 летящо крило.

Търгът печели германската фирма „Брюгерман” с български партньор „Параплекс” на  12.05.2014. Цената на немските парашути е с 50% по- ниска от останалите оферти, защото парашутите ще се шият в град Баня, където фирмата има цех, разказва представителката на фирмата Мариана Полименова.

Сделката с германците е отлагана два пъти, защото военният министър Ангел Найденов договаря със Съединените щати доставката на повече от 400 парашута, но като дарение за 6,7 милиона долара. Американските парашути на „Еърборн систем” са тип МС6 и отговарят на българското техническо задание.

Според предишния министър дарението обаче не е законов аргумент да се откаже договора с германския доставчик.

Любопитното е, че именно американската фирма, която печели конкурса в САЩ за доставка на парашутите-дарение е класирана втора у нас. Нейният представител обясни, че победителите в конкурса са представили невярна декларация за техническо съответствие на изделията.

Вече има проверка на инспектората на военното министерство по случая. Директорът за инвестициите в отбраната отказа интервю, за да отговори как е допусната фирмата-победител до търга.

Междувременно бъдещите потребители на парашутите - бойците от Специалните сили - продължават да отказват да ги приемат, защото според тях парашутите не отговарят на техническото задание.

Молим САЩ да ни подарят изтребители

България ще отправи официална молба до САЩ да получи като подарък изтребители - най-вероятно F-15 БЛОК 15. Военният министър Николай Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com