Времето на Шиша Пангма е по-добро, търсенето на Боян Петров продължава

17158
Времето на Шиша Пангма е по-добро, търсенето на Боян Петров продължава
Снимка: БГНЕС

И днес шестима души са подновили търсенето на Боян Петров и се очаква да достигнат до лагер 2. Времето днес (10 май) е значително по-добро. Освен това има два хеликоптера, които могат да достигнат до значителна височина и се очаква фомално разрешение от Китай за включването им в операцията, като се очаква това да стане до час-два. Това съобщи режисьорката Поли Генчева, която се намира в Тибет.

Откриха дарителска сметка за спасителната акция на Боян Петров

Жената до изчезналия в Хималаните алпинист Боян Петров Радослава Ненова публикува във Facebook сметка за спасителната акция по издирван...

Снимка: експедиция Kalifa/Facebook

Според алпиниста Слави Несторов обаче в района в момента бушуват ураганни ветрове. По думите му пред bTV сателитна снимка не би помогнала да се види къде точно е Боян Петров. Несторов се опасява да не се е случил инцидент с алпиниста ни. Според него Петров или се е окопал в снега или е в ледена пукнатина.

Търговски експедиции на Шиша Пангма (бел. ред. – на санскрит това означава "свещено място, убежище на Бог") се правят по-рядко. Този връх е най-ниският осемхилядник, но това не означава, че е най-лесният, заяви пред Нова телевизия Любомир Попйорданов, близък приятел на алпиниста Боян Петров. Пред Нова телевизия той беше категоричен, че операцията за търсенето на Петров е много закъсняла – както наземната, така и тази с хеликоптерите.

Боян Петров може да е оцелял само ако е лагер. Той е диабетик, слагането на инсулин предполага да е в някаква кондиция, добави Попйорданов. До голяма степен нещата са загубени като контрол – Боян е излизал от всякакви ситуации, но в случая е сам, каза още Попйорданов. Той заяви и, че му е странно, че Боян Петров е без сателитен телефон – знам откъде е купен телефонът и какво представлява, Боян не взима излишни неща, но телефонът не е такова нещо, добави експертът. Надяваме се на чудо, завърши Попйорданов.

Непалец, който ще издирва Боян Петров: 50% е вероятността да е още жив

50% е вероятността Боян Петров да е все още жив. Това заяви Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския алпинист. Шер...

Алпинистът Дойчин Боянов уточни, че няма практика да се носи сателитен телефон, макар че той тежи 200-300 грама: "Ние винаги го оставяме в палатката. Боян никога не ни се е обаждал от върха, не е привърженик на шоуспектаклите. Разчитам възможността да е слязъл до лагер 2. Неприятното стечение на обстоятелствата е, че там продължава да е лошо времето. Той много добре знае какво да прави сам и как да се справя с подобна ситуация. Ако е в съзнание, не мисля, че е в опасност."

Министърът на външните работи Екатерина Захариева увери, че има пълно съдействие от страна на китайските власти:

"Очакваме да разрешат полет с хеликоптер, което ще бъде безпрецедентно. Силно се надявам това да помогне в издирването. Един от склоновете е полегат и е почти невъзможно да се кацне. Днес са пратени още трима спасители, за да подпомогнат екипа. 24 часа сме във връзка с тях. Ако се наложи ще помогнем и финансово. До момента никой не е поискал пари."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com