ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски

24620
ВСС уволни дисциплинарно Камен Ситнилски
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност на Камен Ситнилски, съобщи БГНЕС.

Ситнилски, бивш заместник главен прокурор и член на ВСС от прокурорската квота, е уволнен за уронване на престижа на съдебната власт. Решението за освобождаването му е взето с 16 гласа "за", 5 "против" и трима въздържали се.

Висшият съдебен съвет уволнява свой член за първи път в 23-годишната си история.

Представляващият ВСС Соня Найденова обясни, след като беше прието решението, че основанието е това, че при гласуването ВСС е възприел мотивите на дисциплинарния състав за действия от страна на Ситнилски, според които той накърнява престижа на съдебната власт и Кодекса за етично поведение. Според Соня Найденова решението за налагане на дисциплинарно наказание се основава на текст от Закона за съдебната власт 320 ал. 4, според който за взимане на решение е необходимо мнозинство повече от половината от членовете на ВСС. Кадровият орган има 25 члена.

Ще обжалвам решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) пред Върховния Административен съд (ВАС), заяви Ситнилски, предаде „Фокус”.

„Решението на ВСС за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство повече от 2/3 от членовете му – 16.6 души. Това е член 27 ал.6 от ЗСВ. Няма как да не ги закръглим на 17 души. Казах, че ще отида в инстанциите, където има повече право и там ще търся правото. Ще обжалвам пред ВАС. Спокоен, весел съм. Всичко е наред. Нито ми казаха, нито защо не си правят отводи. Аз съм човек на доказателствата. Вярвам на доказателствата. Посъветвах ги и те да вярват в доказателствата. Това е единственият начин юристът да действа правомерно. Очаквах да действат така. Колегите, които са гласували против – 8 души, са ми достатъчни. Констатацията, че решението е за освобождаването ми, е незаконосъобразна. Мога да се поздравя с успеха. Констатацията, изводът не е верен”, обясни Ситнилски.

Той каза, че не е разбрал за второто дисциплинарно производство срещу него от вчера – научил от медиите.

Скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно в края на юни 2013 г. в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе еднозначно - зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите. Записите изобличаваха като основни "заговорници" окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев и апелативния обвинител на Бургас Емил Христов. Срещу двамата в момента текат досъдебни производства, те имат и дисциплинарни дела, но без финал.

След изслушване на всички замесени в скандала от етичната комисия на ВСС на 25 юли м.г. шефът Ясен Тодоров и съдиите Галя Георгиева, Димитър Узунов, Каролина Неделчева и Даниела Костова внесоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Мотивът им бе, че станалите публично достояние разговори са създали "основателно възприятие" в обществото за задкулисие, натиск и непочтени договорки.

По предложение на дисциплинарния състав на 26 септември м.г. ВСС отстрани Ситнилски за 6 месеца с мотива, че докато е на поста, можел да повлияе на изхода от дисциплинарното дело. Срещу Румен Боев мерки не бяха взети. Самият Камен Ситнилски отрече да е натискал когото и да било, призова прокурорите да защитят своя избор, но не получи подкрепа. В края на м.г. той подаде жалба в Евросъда в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност.

Припомняме, че вчера ВСС образува второ дисциплинарно производство срещу Ситнилски. Решението беше взето с 20 гласа "за", 1 - "против" и 2 - "въздържал се". Чрез жребий беше определен дисциплинарен състав, в който влизат членовете на ВСС Румен Георгиев, Светла Петкова и Камен Иванов.

Дисциплинарката е заради изявленията на зам. главния прокурор Ася Петрова, че й е оказван натиск по делото "Килърите". Петрова го обяви през декември миналата година в "Труд", а после го повтори пред няколко национални телевизии. Според нея, докато е наблюдавала емблематичното дело в Шумен, тогавашният зам.-главен прокурор Камен Ситнилски по телефона й е търсил сметка за ареста на един от обвиняемите. Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" се самосезира по тази публикация като в резултат на направената проверка прие наличието на достатъчно данни, че Камен Ситнилски е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт. Дисциплинарното производство бе образувано по предложение на 7 члена на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com