ВСС видя 18 постижения и призна 3 слабости

1961
ВСС видя 18 постижения и призна 3 слабости
Снимка: БГНЕС

Животът не е нито толкова хубав, нито толкова лош, колкото си мислим. С тази мисъл от романа на френския писател Ги дьо Мопасан "Един живот", членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Румен Георгиев опита да обобщи опита на колегите си да направят равносметка за свършеното от тях през целия им мандат.

Но след края на дебата, при който няколкото признати слабостите бяха смекчени, а към постиженията се добавяха нови и нови, заключи: "Ще го направим като некролог това, бе!". 

Повод за равносметката за петте години, през които работи този състав на ВСС, стана отчетният доклад за дейността му през 2016 г. Председателката на правната комисия Юлиана Колева накара колегите си да обърнат внимание, че на финала му е посочила няколко системни слабости в работата на съвета, както и серия от негови достижения. "Това е последният доклад, който този съвет ще изготвя, 2016 г. е последната пълна година на нашия мандат", мотивира подхода си тя.

Колева беше формулирала 12 постижения и 3 слабости в дейността на съвета. Магдалена Лазарова обаче настоя като позитив да бъдат добавени въведените през този мандат онлайн излъчвания на заседанията, изпращането на прессъобщения за взетите решения, публикуването на дневния ред и протоколите от заседанията на комисиите. Тя посочи, че този съвет е въвел дните на отворените врати в съдебната власт и това е довело до подобряване на работата на системата с обществеността. "Това е наше постижение, което трябва да отчетем", заяви Лазарова, цитирана от "Правен свят".

Освен добавените на заседанието шест постижения, в равносметката на ВСС за петте години от мандата, влизат и:

Забележимо увеличаване на обема на работата по атестиране на магистрати и подобряване, в рамките на законовата регламентация, на показателите за отчитане.

Провеждане на рекорден брой конкурсни процедури за попълване на свободните длъжности в органите на съдебната власт.

Приемане на правила за измерване на натовареността на съдиите, прокурорите и следователите на базата на тежестта на делата и преписките, за първи път в съдебната власт на Република България.

Многократно увеличаване на аналитичната дейност на ВСС, като основа на кадровата дейност.

Начало на реформата на съдебната карта.

Трето провалено заседание на ВСС, реформата в прокуратурата остава в трета глуха

Извънредното заседание на Пленума на ВСС, свикано от неговия председател - правосъдния министър Цецка Цачева, не се състоя поради липса...

Чувствително увеличаване на работата по преместване на магистратски длъжности и щатове за съдебни служители от ненатоварени към свръхнатоварени органи на съдебната власт.

Изработване на нов класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата и правила за прилагането му.

Ускорено развитие на електронното правосъдие.

Увеличаване на обема и обхвата на дисциплинарната дейност.

Въвеждане на отчетност и предвидимост в работата на ВСС, чрез приемане на годишни програми и политики за целия мандат, както и на редица вътрешни правила.

Пример за правосъдие у нас: 18 години се точи дело за имоти

18 години, 2 месеца и 21 дни е продължило дело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София, намиращи се на една от пре...

Създадена първата обща образователна програма съвместно с МОН Професионализация на дейностите от комуникационната стратегия и медийната политика

И следните слабости:

Допускане на кадрови решения, взети недостатъчно мотивирано и неубедително за обществото.

Недобро предвиждане на сроковете за изпълнение на целта за реформа на съдебната карта, довело до забавяне.

Допускане на трайна имиджова криза на ВСС. Забавени реакции при възникване на някои кризисни ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com