ВВС на САЩ: Сигурността не е безплатна, САЩ ще останат сигурен партньор на Европа

2427
ВВС на САЩ: Сигурността не е безплатна, САЩ ще останат сигурен партньор на Европа
Снимка: БГНЕС

Сигурността не е безплатна. НАТО трябва да има повече и по-добре оборудвани въоръжени сили с подходящия баланс на човешки ресурси и капацитет, а това означава увеличаване на отбранителните разходи от всички страни членки на Алианса. Това каза Дебора Лий Джеймс, секретар на военновъздушните сили (ВВС) на САЩ, в публична лекция в София. Джеймс, която е с ранг на министър, е в България в рамките на своя обиколка в осем европейски страни, предаде bTV.

Джеймс обяви, че догодина ще пристигне бронетанкова бригада от 4000 души, за да участва в различни учения в страните от Централна и Югоизточна Европа, включително в България.

Москва: НАТО налита на измислени заплахи (ВИДЕО)

Северноатлантическият алианс се е съсредоточил върху измислени заплахи, коментира говорителката на Министерството на външните работи Ма...

САЩ ще останат сигурен партньор на Европа в областта на сигурността. Трансатлантическото сътрудничество днес е по-релевантно от всякога, заяви също американският секретар на въздушните сили, цитирана от БГНЕС. 

НАТО е крайъгълен камък на глобалната сигурност, посочи тя и допълни, че Алиансът не иска конфронтация и ще продължи да бъде прозрачен и предсказуем. Лидерите декларират, че Алиансът трябва да е общност на мир и споделени ценности, демокрация и върховенство на закона. 

Тези принципи са в основата на силното партньорство и сътрудничество между САЩ и България. Работим заедно с България, за да укрепим капацитета си и инвестициите за отбрана, каза Джеймс.

Следващата година САЩ ще увеличи финансирането си за европейските страни и парите ще са 4 пъти повече спрямо предходните години. Като те ще бъдат използвани за увеличаване на капацитета и готовността на НАТО-вските сили за учения, препозициониране, подобряване на инфраструктурата и въздушните сили. “Ще разположим, например, Ф-16 (многоцелеви изтребител „Боен сокол”), Ф-10 и Ф-22 в Европа, както и отряд за обучение, заяви секретарят на военновъздушните сили на САЩ. 

НАТО към Путин: "Дотук и нито крачка напред!"

Текстът на Бернд Ригерт е публикуван в "Дойче Веле". НАТО дрънка оръжия, но съвсем тихичко. Защото четирите батальона, които изпраща н...

Относно срещата във Варшава, Джеймс заяви, че съюзниците са решили да укрепят своите сили в Източния фланг. Освен това страните са се споразумели да бъде разположен батальон от американски войници в Полша и други страни - общо 4 000 НАТО-вски войски допълнителна бригада в региона. 

В Черноморския регион НАТО се е ангажирал да има предно позициониране там с централа в Румъния. Алиансът освен това укрепва своята готовност и срещу редица заплахи, като подобри разузнавателния си капацитет и обмяната на информация, за да се противостои и срещу кибератаки. 

Дебора Джеймс заяви и, че САЩ са изпратили 560 допълнителни войници в Ирак за укрепване на логистиката там в борбата срещу Ислямска държава. Американските ВВС пък ще помагат на иракските сили за сигурност. 

Джеймс заяви също, че в България са приключили тримесечно обучение, като предстои съвместно обучение в Пловдив. Тя отчете и провеждането на т.нар. тракийски обучения, които се провеждат у нас като те помагат да се реагира срещу потенциални заплахи. 

Докато НАТО отлага дали да засили присъствието си в Черно море, Борисов иска да няма въобще присъствие

Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове...

Дебора Лий Джеймс отговаря освен за военновъздушните сили и за всички космически въпроси - бюджет, политика и стратегически въпроси, които касаят Космоса. Пример за това, че цивилните се възползват от космическите дейности са GPS - системите, за които се грижат американски пилоти. Самата мрежа се поддържа от 40 сателита, които подпомагат не само навигацията, но и времето, за да се достигне до определена дестинация. От тази услуга по целия свят се възползват 3 млрд. цивилни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com