Въпреки инфлацията няма спад в продажбата на книги

2136
Въпреки инфлацията няма спад в продажбата на книги
Снимка: БГНЕС

Инфлацията оказва влияние върху цената на книгите, но не е в състояние да откаже читателите да си купуват желаните от тях заглавия, предаде БГНЕС.

"Инфлацията със сигурност е тема, която непрекъснато се върти по един или друг начин, със сигурност има някакво влияние, но далеч повече върху цената на книгите в последно време влияе цената на самия печат", каза издателят Христо Блажев пред БГНЕС. Той обясни, че от началото на войната на Русия в Украйна цената на печата е скочила много. По думите му, дори и когато се пуска нов тираж на вече отпечатани книги, има моменти, когато самата сметка не излиза изобщо и се налага поне минимално покачване на цената, за да бъде реализиран новият тираж.

Проклятието на високата инфлация - какви ще са последиците

В световен мащаб хората страдат от невиждана от десетилетия инфлация, докато цените на стоките от първа необходимост като храна, отопле...

Блажев подчерта, че върху самите автори инфлацията не се отразява негативно, защото когато се вдигне цената, скача и техният дял. "Ние просто правим повече сметки, стремим се да издаваме книги с по-сериозни тиражи, за да минимизираме тази тежест, която се стоварва. До момента вярвам, че се справяме", заяви той и добави, че наблюденията му през последните 10 години са, че четенето върви все по-нагоре и читателите, и книгите са повече.

Михаил Дечев е финансов и продуктов анализатор в едно от престижните издателства в страната. Пред БГНЕС той разказа, че от началото на годината има сериозно поскъпване в цените за печат, транспорт, горива и т.н., което неминуемо оказва влияние и върху цената на книгите. "За момента не бих казал, че можем да се оплачем, леко е повишеното на цените, мисля че хората все още не са се отдръпнали от това да пазаруват книги, което е добра новина за нас и за авторите, които издаваме", допълни той.

Антон Велчев, който също работи в едно от големите издателства в България, също каза, че инфлацията оказва влияние върху книгите. "Имаше месеци, в които хартията скачаше два пъти. Оказва влияние покачването на горивата услугите също се покачиха, ние работим с печатници, с куриери", обясни той. Според него по-скоро няма спад в продажбата на книги, просто в трудни времена се налага да се работи по-прецизно и повече, за да се постигат същите резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com