Върховният съд отказа да гледа дело за юридическа смяна на пола

2197
Върховният съд отказа да гледа дело за юридическа смяна на пола
Снимка: БГНЕС

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) се произнесе за първи път по искане за промяна на пола в акта за раждане на транссексуален след постановяване на тълкувателното решение от февруари, гласящо, че у нас няма такава възможност.

Гражданската колегия на ВКС вече прекрати възможностите транссексуалните хора в България да променят пола си по юридически път. Сега съдиите не допускат конкретното дело до касация, но дават да се разбере, че и да го нямаше тълкувателното решение, биха постъпили по същия начин, пише "Лекс".

Протест в защита на правата на транс и интерсекс хората в София (СНИМКИ)

Десетки граждани се събраха на протест пред Съдебната палата заради решението на ВКС да отнеме правото на промяна на половия маркер в д...

Това определение е на състав с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева. И Томов, и Драгнев, който е докладчик по делото, подписват с особено мнение тълкувателното решение.

Решението, стигнало до ВКС, но отхвърлено, е на Окръжния съд в Добрич. То е дошло след жалба, подадена от транссексуален, който е поискал да смени пола си през 2019 г. В аргументите на съда е посочено, че мъжът не е дал достатъчно доказателства за категорично и непоколебимо решение да смени пола си.

Установява се, че той години наред е бил на хормонална терапия, но такава, при която резултатите се губят, ако приемът на медикаменти бъде спрян.

Осъдиха трансджендър жена на 8 г. затвор за изнасилване

Шотландски съд осъди на осем години затвор трансджендър жена, чиято присъда за изнасилване предизвика полемика, тъй като първоначално т...

"Обстоятелството, че молителят е провеждал 13 години хормонална терапия, без да се допита и да търси съдействие от специалист, е признак на незряло и безотговорно поведение към собственото тяло и психика. Половинчатата хормонална терапия, която не е променила телесно лицето в посока към желания биологичен пол, е индикация за колебливост в избора, липса на воля за постигане на сериозна трансформация и телесно потвърждаване на психичния пол", пише в решението на Окръжния съд в Добрич.

Тримата върховни съдии, отхвърлили жалбата, заявяват, че решението на съда в Добрич е в уинсон с тълкувателното на Гражданската колегия на ВКС. Освен това обаче те се съгласяват с отбелязаната от Окръжния съд "липса на непоколебимо решение за смяна на пола". Това напълно съвпада с практиката на върховния съд и преди тълкувателното решение.

ОЩЕ: БХК за отказа на съда за смяна на пола: Не е присъщо на една светска и правова държава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com