Върховният съд отказа паспорт на дете с две майки въпреки решението на ЕС

1701
Върховният съд отказа паспорт на дете с две майки въпреки решението на ЕС
Снимка: Unsplash

Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че момиче, което е отглеждано от две майки, трябва да остане без български акт за раждане. Става въпрос за знаковия случай „Бебе Сара“, чиито родители са от България и Гибралтар (задморска територия на Великобритания).

Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки. Столична община, Район „Панчарево“, обаче отказва да издаде акт за раждане детето.

Същевременно двете майки твърдят пред властите у нас, че Испания не може да издаде гражданство на Сара, защото жените не са испанки. Джейн е британка, но паспортната служба в Белфаст вече е отказала да издаде документи на детето. Причината – то е родено извън Обединеното кралство.

България също отказва, като счита, че биологичната майка не е българка. Така три години детето вече е без гражданство.

Делото е заведено пред Административен съд на София-град през 2020 година от Деница Любенова - адвокат от ЛГБТ организация "Действие". Съдията преценява, че по случая има въпроси, които засягат правото на ЕС и за които досега не е бил получаван отговор. По тази причина делото в България е спряно и е изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз.

Той взе решение през декември 2021 г., според което "държавата членка, на която това дете е гражданин, е задължена да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти". Това означава, че България трябва да предостави документи за самоличност на Сара, като използва акта за раждане, издаден от Испания.

Съгласно българското законодателство е недопустимо вписването на двама родители от женски пол, тъй като еднополовите бракове не се признават. Само че първата инстанция го позволява, като се позовава на Конвенцията за правата на детето.

Сега обаче ВАС е взел друго решение, както се вижда от документа, публикуван в официалния сайт на съда на 1 март. Съдиите Галина Христова, Пламен Петрунов и Албена Радославова твърдят, че българката Калина не е майка на детето и то не може да бъде признато за български гражданин. Уточнено е, че неиздаването на български акт за раждане не води до лишаване от гражданство.

Съдиите оспорват твърденията на двете майки на Сара, че детето няма право на испанско гражданство. Според Върховния съд - Испанският граждански кодекс позволява даване на испанско гражданство за деца, които са родени в Испания и не могат да получат гражданството на някой от своите родители. ВАС твърди, че ако майките на Сара поискат, Мадрид няма право да откаже да даде испанско гражданство на детето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com