Въвежда се продуктова такса за всички найлонови торбички

6262
Въвежда се продуктова такса за всички найлонови торбички

Продуктова такса за всички найлонови торбички се очаква да приеме Министерският съвет в сряда, 13 юни. Разпоредбата за заплащане на продуктова такса ще влезе в сила от 1 октомври тази година, предаде БГНЕС.

Постановлението цели въвеждане на продуктова такса за всички торбички, произведени от конвенционални полимерни материали и използвани от потребителите за държане и пренасяне на стоки. Изключение правят торбичките, отговарящи на изискванията към опаковките, оползотворявани чрез компостиране и биологично разграждане, определени с българския стандарт EN 13432. Досега продуктовата такса се плащаше само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение, и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, биоразградими и др.

С цел постигане на по-голяма проследимост и ограничаване на нерегламентирания внос на полимерни торбички, ще се въведе задължение за лицата, които пускат на пазара полимерни торбички, да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда количествата, пуснати от тях на пазара.

Министрите ще решат и служителите в държавната администрация да не получават възнаграждение за работата си в съвети, комитети, одитни комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки. Това предвиждат промени в Закона за администрацията, които ще предложи правителството. Целта е да се премахне възможността да се получават възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати.

Министерски съвет ще приеме и промени в 13 постановления, наредби и правилници за прилагане на различни закони, с които ще се промени моделът на възнаграждения в публичния сектор. Промените бяха обсъдени на последния съвет за тристранно сътрудничество и категорично бяха отхвърлени от двата синдиката.

Редактор: Яна Баярова

Българската торбичка - застрашена от фалит

Съкращения, фалити и увеличаване на сивия сектор сред производителите на полиетиленови торбички - това е очакваният ефект от Измененият...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com