За да има строеж на дюните в Несебър, общината трябва да презавери разрешителното

23276
За да има строеж на дюните в Несебър, общината трябва да презавери разрешителното
Снимка: БГНЕС

Екип на бургаската екоинспекция направи проверка в местността "Кокалу" край Несебър относно сигналите за строителство на спорния терен, придобил известност като част от аферата "Дюнигейт", предаде БГНЕС.

Според главния архитект на община Несебър Валентин Димов, общината няма нужда да издава ново строително разрешително на фирма "СЛЕ Груп", но трябва да се презавери старото и да се разкрие строителна площадка, преди да започнат дейности. Към момента, в деловодството на общината няма подадени документи за това, категоричен е арх. Димов. Относно спорът дали на терена има дюни, архитектът поясни, че има назначени експертизи за това.

"Миналата година имаше картографиране на дюнните образувания, картирано е като дюни, но доколко това, със съответният акт на министър, вече е официално одобрено – нямаме такава информация. По документи все още не се води дюни официално. Ако е така, то той трябва да стане изключително държавна собственост, а в момента ние имаме един частен терен", добави Валентин Димов.

Правосъдието

Междувременно, от окръжната прокуратура в Бургас поясниха, че разследването по случая е удължено до 20 март. Говорителят на институцията Красимира Кателиева добави:

"Чака се експертиза, която бе назначена от миналата година, но още не е изготвено заключението й. Тя е комплексна – строително – техническа – архитектурна. Експертите трябва да изследват цялата налична документация по отношение на процесните имоти, процедурата по отчуждаването им, продажбата им, издаването на разрешителните за строеж, за да се каже има ли нарушения при тази процедура и евентуално, кои са виновните длъжностни лица", добави Красимира Кателиева. Привлечени като обвиняеми са кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов.

Природозащитниците

Строителството в местността "Кокалу" не е законно, категоричен е Андрей Ковачев от "Зелените". Там има местообитание от европейска значимост, което трябва да бъде защитено и има територия, която съгласно конституцията трябва да е държавна собственост, поясни Ковачев. Според него, екоминистърът трябва да издаде принудителна административна мярка, която да забрани всякакво навлизане в и строителство в терена.

От ДНСК обявиха, че ще излязат с официална позиция по казуса, след като административният съд в Бургас отмени заповедта на РДНСК – Югоизточен район, с която строителната инспекция спря дейностите на фирма "СЛЕ Груп" в местността "Кокалу" край Несебър.

"СЛЕ груп" придоби 29 декара дюни в Несебър за 4 млн. лв. Сделката бе изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров, тъст на президента на БФС Борислав Михайлов, за 581 000 лв.

Фирмата, купила парцела от тъста на Борислав Михайлов, е "СЛЕ Груп" ЕООД с управители Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов. Двамата имат обща фирма "Бийч Холидей" с Тодор Бояджиев, кумец на вицепремиера Цветан Цветанов, която е регистрирана на един и същи адрес със "СЛЕ Груп" на улица "Отец Паисий" 27 в Несебър. Компанията, която щеше да строи комплекс от 122 къщи, е с капитал 6 хиляди лева, до август миналата година е осигурявала на щат само две лица, а след това – на 8.

От април 2011 "СЛЕ Груп" е 100% собственост на холандската "АМСТ холдинг Б.В.". Според справка в холандския фирмен регистър Mint Global "АМСТ холдинг Б.В." е регистрирана в Амстердам на 1 април 2011 – дни преди да купи "СЛЕ Груп". Предмет на дейност на фирмата е "офиси за управление на инвестиции". Компанията, осъществила в България сделка за 4 милиона лева, има капитал от 18 хиляди евро! В регистъра няма информация фирмата да има служители, включително мениджъри. "АМСТ холдинг Б.В." от своя страна е 100% собственост на "АМСТ кооператиеф У.А.", регистрирана на същия адрес. Тази компания също няма служители, няма и посочени собственици", се казваше в разследване на списание "Тема" в началото на миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com